Czym zastąpić jajka?

Czym zastąpić jajka?

EkspertOdKuchni

2/7/2023

ok. 3 min


Masz alergię na jajka albo zamierzasz zmienić dietę na wegańską i nie wiesz, czym zastąpić jajka? Stosuje się je w wielu daniach, dlatego znalezienie ich odpowiednika jest ważne. Stanowią część składu wielu deserów i innych słodyczy, ale też naleśników oraz placków ziemniaczanych. Trudno też wyobrazić sobie panierkę bez ich udziału. Tymczasem można je zastąpić produktami roślinnymi. Podpowiadamy, jaki zamiennik jajka będzie odpowiedni.

Co zamiast jajek?

Nie wszyscy są w stanie wyobrazić sobie, że w niektórych potrawach mogłoby zabraknąć jajek. Nie tylko nadają im kolor i smak, ale przede wszystkim służą jako produkt łączący inne składniki. Niektóre osoby jednak muszą zastanawiać się, czym zastąpić jajko w panierce, ponieważ mają alergię na ten odzwierzęcy produkt. Inne osoby za to nie chcą spożywać niczego, co pochodzi od zwierząt w trosce o ich dobro. Dlatego pojawiają się kolejne dylematy – na przykład czym zastąpić jajko w cieście. W końcu jajka stanowią istotny składnik wielu słodkich smakołyków. Zamiennik powinien skutecznie łączyć pozostałe produkty, ale nie może przy tym znacząco zmieniać smaku przygotowywanego deseru. Dlatego wśród propozycji powinny znaleźć się m.in. owocowe musy, które mają wilgotny charakter i pasują do słodkich dań. Więcej na temat tego, co zamiast jajek do ciasta jest wskazane, dowiesz się z dalszej części artykułu. Zaznaczymy także, co zamiast jajka do naleśników warto dodać.

Czym zastąpić jajko, aby przygotować naleśniki?

Do ciasta naleśnikowego można dodawać zamienniki jajek bez obaw, że zepsują ich smak. Czym zastąpić jajko w naleśnikach lub placuszkach? Ciasto będzie słodsze, gdy dodasz rozgnieciony dojrzały banan lub mus jabłkowy. Jeżeli chcesz przygotować bardziej wytrawne naleśniki, idealnym rozwiązaniem będzie zastosowanie zawiesistego wywaru z siemienia lnianego lub nasion chia.

Zamiast jajka można dodać nawet masło orzechowe. Sprawdzi się nie tylko w przypadku naleśników, ale również panierki do mięs, ryb lub warzyw. Przy pomocy przypraw łatwo przełamać jego specyficzny smak.

Czym można zastąpić jajko w panierce?

Schabowy, ryba lub skrzydełka kurczaka w panierce smakują wyśmienicie. Jajko sprawia, że mąka oraz przyprawy dobrze przywierają do mięsa i tworzą złocistą powłokę podczas smażenia. Zastanawiasz się, czym zastąpić jajko w panierce? Jeżeli zastępowanie go nie jest kwestią diety wegańskiej, lecz wynika z innych powodów, możesz dodać mleko, maślankę lub jogurt. Również świetnie zwiążą mąkę oraz bułkę tartą. Apetyczny kolor panierki uzyskasz, dodając odrobinę kurkumy. W wersji dla wegan proponowane przetwory mleczne można zastąpić wodą. Ważne, żeby mieszanka nie zrobiła się zbyt rzadka. Smak smażonych potraw przyjemnie zaostrzy musztarda. Również majonez i keczup lub ich połączenie będą dobrym pomysłem. Przy pytaniu, czym zastąpić jajko do panierki, warto zatrzymać się dłużej. Możliwości jest wiele, a czasem przydaje się odrobina kreatywności. Wspomniane już masło orzechowe może być z różnych gatunków orzechów.

Jaki zamiennik jajka do ciasta jest dobry?

Słodkie i dojrzałe banany zawsze sprawdzają się w przypadku ciast, ale poza tym, czym można zastąpić jajka w cieście? Wystarczy zblendować dynię, aby otrzymać mus, którego smak będzie perfekcyjnie komponował się z ciastem marchewkowym, szarlotką lub brownie. Kolejny zamiennik jajka do ciasta, o którym nie należy zapominać to aquafaba, czyli woda po ciecierzycy. Jest doskonała do wypieków, ponieważ można ją ubić jak białko. Można nawet przygotować z niej bezy. W formie płynnej, jako cement dla pozostałych składników, należy dodawać jedną łyżkę zamiast jednego jajka.

Co zamiast jajka do placków ziemniaczanych?

A czym zastąpić jajko w plackach ziemniaczanych? Zawiesina z siemienia lnianego, nasion chia lub aquafaba mogą być stosowane właściwie do wszystkiego. W przypadku placków ziemniaczanych zamiast jajka warto sięgnąć po olej. Oprócz tego w wiązaniu składników pomocna jest mąka ziemniaczana. Polecane wegańskie zamienniki jajek to również puree warzywne. Może być przygotowane z jednego warzywa lub różnych. Najlepiej dostosować je do indywidualnych upodobań smakowych.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły