Czeska Praga i jej specjały
gosia78
8/9/2017
ok. 2 min
Podobno u-w-i-e-l-b-i-a-m-y naszych czeskich sąsiadów - tak wynika z ostatnich badań CBOS-u. Polacy kochają niezależność Czechów, ich język i łatwość do przyznawania się do wad. Czesi - odwrotnie niż my - nie czują potrzeby wykazywania się bohaterstwem w każdej historycznej zawierusze.
Tradycyjna kuchnia czeska podlega wpływom krajów sąsiadujących, np. od
Niemców Czesi podpatrzyli duszone pieczenie z kapustą, od Węgrów
przejęli gulasze, a od Austriaków nauczyli się panierować kotlety.
Jednak podstawą są staroczeskie przepisy charakteryzujące się wybornym
smakiem i prostym sposobem przygotowania. Dla tych, którzy chcą zgłębić
tajniki tradycyjnej kuchni polecamy pierwszą czeską książkę kucharską
powstałą na początku XIX wieku autorstwa pani Magdaleny Dobromily
Retigowej.
Treściwe i sycące potrawy doskonale harmonizują z narodowym trunkiem -
piwem, które Czesi piją nawet do śniadania. Czeskie piwo charakteryzuje
się chmielową goryczką i gęstą pianą - rytuał nalewania złotego trunku
powinien trwać około kwadransa. A gdzie najlepiej smakuje piwo? W
knajpce, skąd słychać śpiewną czeską mowę i głosy wielu gości. Tam na
pewno dostaniemy smaczne, tradycyjne jedzenie.
Absolutnym „numerem jeden” są knedliki bułczane (houskove knedlíky),
ziemniaczane (bramborové knedlíky) i owocowe (ovocné knedlíky). Ciasto
na te tradycyjne kluski przygotowywane jest najczęściej z mąki
ziemniaczanej, gotowane na parze i krojone w plastry, podawane do dań
mięsnych, najczęściej wieprzowiny. Kuchnia czeska słynie także z wielu
przepisów na zupy gotowane na wywarze mięsnym lub rybnym, np. popularna
česnekačku, czyli pikantna zupa czosnkowa, zupa gulaszowa, rosół wołowy
z kluseczkami z wątróbki oraz flaczki. Na danie główne możemy zamówić
wołowinę w sosie chrzanowym (křenová omáčka s hovězím masem), czy danie
narodowe - pieczeń wieprzową z białą kapustą i knedlikiem (vepřo knedlo
zelo). Dużym powodzeniem cieszy się także gulaš – mięso duszone w winie
lub danie o nazwie svíčková (polędwicę wołową z sosem śmietankowym) i
peklowana golonka (vepřové koleno) – wędzona (uzené koleno) lub
pieczona (pečené koleno). Wszystkie mięsa dostaniemy przyprawione
ciężkimi, aromatycznymi sosami.
Jeśli wstąpiliśmy do gospody wyłącznie na piwo, to koniecznie zamówmy
przekąski: utopenec – kiełbaski w zalewie octowej lub tlaãenkas s cibul?
– salceson z cebulą polany octem, smaženy kvaták – wysmażony kalafior,
bramboráky – placki ziemniaczane, smaženy sýr – ser smażony w panierce,
podawany z frytkami i sosem tatarskim lub - absolutny hit - olomoucke
tvarůžki – niewielkie kawałki sera o bardzo intensywnym i
charakterystycznym aromacie. Dla przyjaciół przywieziemy z podróży
karlovarské oplátky, czyli wafle z nadzieniem czekoladowym lub
orzechowym.
Czeska przygoda nie musi się kończyć wraz z wyjazdem z tego gościnnego
kraju, ciąg dalszy może się toczyć w naszej kuchni, wśród dań o aromacie
kminku...