Czeska Praga i jej specjały

Czeska Praga i jej specjały

gosia78

8/9/2017

ok. 2 min


Podobno u-w-i-e-l-b-i-a-m-y naszych czeskich sąsiadów - tak wynika z ostatnich badań CBOS-u. Polacy kochają niezależność Czechów, ich język i łatwość do przyznawania się do wad. Czesi - odwrotnie niż my - nie czują potrzeby wykazywania się bohaterstwem w każdej historycznej zawierusze.
Tradycyjna kuchnia czeska podlega wpływom krajów sąsiadujących, np. od Niemców Czesi podpatrzyli duszone pieczenie z kapustą, od Węgrów przejęli gulasze, a od Austriaków nauczyli się panierować kotlety. Jednak podstawą są staroczeskie przepisy charakteryzujące się wybornym smakiem i prostym sposobem przygotowania. Dla tych, którzy chcą zgłębić tajniki tradycyjnej kuchni polecamy pierwszą czeską książkę kucharską powstałą na początku XIX wieku autorstwa pani Magdaleny Dobromily Retigowej. Treściwe i sycące potrawy doskonale harmonizują z narodowym trunkiem - piwem, które Czesi piją nawet do śniadania. Czeskie piwo charakteryzuje się chmielową goryczką i gęstą pianą - rytuał nalewania złotego trunku powinien trwać około kwadransa. A gdzie najlepiej smakuje piwo? W knajpce, skąd słychać śpiewną czeską mowę i głosy wielu gości. Tam na pewno dostaniemy smaczne, tradycyjne jedzenie. Absolutnym „numerem jeden” są knedliki bułczane (houskove knedlíky), ziemniaczane (bramborové knedlíky) i owocowe (ovocné knedlíky). Ciasto na te tradycyjne kluski przygotowywane jest najczęściej z mąki ziemniaczanej, gotowane na parze i krojone w plastry, podawane do dań mięsnych, najczęściej wieprzowiny. Kuchnia czeska słynie także z wielu przepisów na zupy gotowane na wywarze mięsnym lub rybnym, np. popularna česnekačku, czyli pikantna zupa czosnkowa, zupa gulaszowa, rosół wołowy z kluseczkami z wątróbki oraz flaczki. Na danie główne możemy zamówić wołowinę w sosie chrzanowym (křenová omáčka s hovězím masem), czy danie narodowe - pieczeń wieprzową z białą kapustą i knedlikiem (vepřo knedlo zelo). Dużym powodzeniem cieszy się także gulaš – mięso duszone w winie lub danie o nazwie svíčková (polędwicę wołową z sosem śmietankowym) i peklowana golonka (vepřové koleno) –  wędzona (uzené koleno) lub pieczona (pečené koleno). Wszystkie mięsa dostaniemy przyprawione ciężkimi, aromatycznymi sosami. Jeśli wstąpiliśmy do gospody wyłącznie na piwo, to koniecznie zamówmy przekąski: utopenec – kiełbaski w zalewie octowej lub tlaãenkas s cibul? – salceson z cebulą polany octem, smaženy kvaták – wysmażony kalafior, bramboráky – placki ziemniaczane, smaženy sýr – ser smażony w panierce, podawany z frytkami i sosem tatarskim lub - absolutny hit - olomoucke tvarůžki – niewielkie kawałki sera o bardzo intensywnym i charakterystycznym aromacie. Dla przyjaciół przywieziemy z podróży karlovarské oplátky, czyli wafle z nadzieniem czekoladowym lub orzechowym. Czeska przygoda nie musi się kończyć wraz z wyjazdem z tego gościnnego  kraju, ciąg dalszy może się toczyć w naszej kuchni, wśród dań o aromacie kminku...      
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły