Czas na dziczyznę
gosia78
8/9/2017
ok. 1 min
Potrawy z dziczyzny zawsze były specjalnością tradycyjnej kuchni
polskiej. Uznawana za wielki skarb, dziczyzna uzupełniała stoły podczas
wykwintnych kolacji i spotkań towarzyskich. Myśliwskie tradycje kuchni
polskiej sięgają XVI w. a wielkie szlacheckie uczty przez setki lat
kształtowały smaki i „dziką” różnorodność stołu.
Dziś dziczyzna jest już trochę zapomniana… A szkoda, bo zawiera więcej
białka, niż mięso zwierząt hodowlanych, mniej tłuszczu, ma specyficzny
zapach i aromat, wynikający z naturalnego trybu życia zwierzyny. Lecz
uwaga! Dziczyzna wymaga specjalnego traktowania zarówno w kuchni, jak i
w lesie podczas polowania, aby mogła w pełni ukazać swoje niepowtarzalne
walory smakowe.
Kto u-w-i-e-l-b-i-a przepiórki w płatkach róży? A może bażant
marynowany? Kto potrafi wyczarować pieczeń z dziczyzny na makaronie?