Jak powstaje pesto?

Oryginalna receptura zielonego pesto bazuje na zmiażdżonych czosnku, bazylii i orzeszkach piniowych z dodatkiem oliwy oraz soli.

Fundamentem czerwonego pesto są suszone pomidory i oliwa.

Obecnie odmian pesto jest bardzo dużo. Połączenie niektórych składników przynosi nieoczywiste efekty.

Zastanawiasz się, do czego możesz użyć pesto? Podpowiadamy!

Przepisy na pesto nie tylko z makaronem

Choć pesto i makaron to dla wielu duet idealny, ten dodatek świetnie sprawdza się również w innych daniach. Sprawdźmy, w jakich!

[Roladki drobiowe z pesto i camembert](https://uwielbiam.pl/przepis/roladki-drobiowe- zpesto-i-serem-camembert) to przepis wykorzystujący zielone pesto bazyliowe. W wyjątkowy sposób komponuje się z mięsem z kurczaka, co delikatnie przełamuje smak czerwonej papryki. Niecodzienne połączenie składników z camembertem przynosi nieoczekiwany efekt, który docenią nie tylko smakosze tego sera. Wypróbuj przepisu w swojej kuchni, Twoi najbliżsi będą prosić o dokładkę.

Grzanki z pesto to pomysł na włoską przekąskę lub ciekawy dodatek do wykwintnej kolacji. Podstawą grzanek jest ciasto francuskie, którego konsystencja idealnie komponuje się z resztą składników. Pomidorki koktajlowe, ser feta i czarne oliwki to produkty, dzięki którym poczujesz prawdziwy włoski klimat. Dodatek pesto sprawi, że ta przystawka stanie się czymś zupełnie nowym w Twoim menu.

Grzanki podaj z ulubionym winem, Ty i Twoja druga połówka będziecie zachwyceni, smacznego!

Mini muffinki z warzywamito prosty przepis, który zupełnie odświeży Twój domowy jadłospis. Znajdziesz w nim groszek konserwowy i ulubione zielone pesto. Całość zapiecz pod serową pierzynką. My już czujemy ten ciągnący się serek i chrupiące ciasto, a Ty?

Dzięki naszym przepisom z pesto, odkryjesz zupełnie nową stronę tego włoskiego produktu. Jesteśmy pewni, że niejednokrotnie będziesz przygotowywać te dania. One są po prostu pyszne!