Ciasta na Wielkanoc
gosia78
8/9/2017
ok. 2 min
Kolorowy mazurek, puszysta baba, a może coś innego? Poznaj nasze propozycje wielkanocnych ciast i zachwyć rodzinę smakowitymi wypiekami!
Co upiec na Wielkanoc? Najlepiej to, co sprawdzone! Tradycyjne ciasto to
obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Zainspiruj się naszymi
pomysłami. Który przysmak zagości na Twoim stole?
**Mazurek**
Niskie, słodkie ciastko, przygotowywane raz w roku, specjalnie na święta
wielkanocne. Podstawą każdego mazurka jest ciasto – najczęściej kruche,
choć niektórzy stosują też biszkoptowe czy makaronikowe. Wypieczone
ciasto pokrywa się słodkimi masami (np. kajmakową, orzechową), kremami i
dżemami. Całość dekoruje się wedle uznania bakaliami, owocami, lukrem
lub kolorowymi posypkami. Tak przygotowane mazurki kuszą nie tylko
przepysznym smakiem, ale i pięknym wyglądem, pełniąc jednocześnie rolę
deseru i dekoracji stołu. Chcesz przygotować własnego mazurka? Spróbuj
nietypowego [**mazurka piernikowego wg naszego
przepisu**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/mazurek-piernikowy)!
**Babka wielkanocna**
W dawnej Polsce piękne, puszyste baby były symbolem Wielkanocy. Również
dziś są ważnym elementem tradycji i królują na świątecznych stołach.
Klasyczna, wielkanocna babka zrobiona jest z drożdżowego, parzonego
ciasta z dodatkiem bakalii. Piecze się ją w charakterystycznej, wysokiej
formie, a następnie polewa gęstym lukrem. Oczywiście na święta
przyrządza się także inne rodzaje babek, np. piaskowe, marmurkowe,
cytrynowe, makowe, i wzbogaca przeróżnymi dodatkami. Upiecz swoją
ulubioną lub zainspiruj się jednym z naszych pomysłów! Wypróbuj przepis
na [**tradycyjną babkę
wielkanocną**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/puszysta-babka-majonezowo-cytrusowa)
lub [**pełnoziarnistą babkę z
owocami**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/pelnoziarnista-babka-z-gruszka-jablkami-i-lukrem-malinowym).
**Sernik i pascha**
Na ciepło, na zimno, z rodzynkami lub bez, z owocami, lukrem, bezą,
polewą lub galaretką – sernik to ciasto uniwersalne, które pod każdą
postacią smakuje doskonale! Nic dziwnego, że również w Wielkanoc gości
na polskich stołach. Delikatna masa twarogowa doskonale komponuje się ze
spodem z kruchego lub półkruchego ciasta, a w połączeniu z ulubionymi
dodatkami tworzy wyjątkowy deser. Twaróg jest też podstawą innego
wielkanocnego przysmaku – paschy. To słodkie danie wywodzące się z
kuchni wschodniej. Paschę przygotowuje się na zimno lub na gorąco.
Składnikami, oprócz świeżego twarogu, są: żółtka, cukier, masło,
śmietana i mleko. Masę twarogową przekłada się do specjalnego naczynia,
odsącza, a następnie dekoruje bakaliami. Nie przegap też naszych [**sernikowych
inspiracji**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/sernik-3)!