Ciasta na Wielkanoc

Ciasta na Wielkanoc

gosia78

8/9/2017

ok. 2 min


Kolorowy mazurek, puszysta baba, a może coś innego? Poznaj nasze propozycje wielkanocnych ciast i zachwyć rodzinę smakowitymi wypiekami!
Co upiec na Wielkanoc? Najlepiej to, co sprawdzone! Tradycyjne ciasto to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Zainspiruj się naszymi pomysłami. Który przysmak zagości na Twoim stole? **Mazurek** Niskie, słodkie ciastko, przygotowywane raz w roku, specjalnie na święta wielkanocne. Podstawą każdego mazurka jest ciasto – najczęściej kruche, choć niektórzy stosują też biszkoptowe czy makaronikowe. Wypieczone ciasto pokrywa się słodkimi masami (np. kajmakową, orzechową), kremami i dżemami. Całość dekoruje się wedle uznania bakaliami, owocami, lukrem lub kolorowymi posypkami. Tak przygotowane mazurki kuszą nie tylko przepysznym smakiem, ale i pięknym wyglądem, pełniąc jednocześnie rolę deseru i dekoracji stołu. Chcesz przygotować własnego mazurka? Spróbuj nietypowego [**mazurka piernikowego wg naszego przepisu**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/mazurek-piernikowy)! **Babka wielkanocna** W dawnej Polsce piękne, puszyste baby były symbolem Wielkanocy. Również dziś są ważnym elementem tradycji i królują na świątecznych stołach. Klasyczna, wielkanocna babka zrobiona jest z drożdżowego, parzonego ciasta z dodatkiem bakalii. Piecze się ją w charakterystycznej, wysokiej formie, a następnie polewa gęstym lukrem. Oczywiście na święta przyrządza się także inne rodzaje babek, np. piaskowe, marmurkowe, cytrynowe, makowe, i wzbogaca przeróżnymi dodatkami. Upiecz swoją ulubioną lub zainspiruj się jednym z naszych pomysłów! Wypróbuj przepis na [**tradycyjną babkę wielkanocną**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/puszysta-babka-majonezowo-cytrusowa) lub [**pełnoziarnistą babkę z owocami**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/pelnoziarnista-babka-z-gruszka-jablkami-i-lukrem-malinowym). **Sernik i pascha** Na ciepło, na zimno, z rodzynkami lub bez, z owocami, lukrem, bezą, polewą lub galaretką – sernik to ciasto uniwersalne, które pod każdą postacią smakuje doskonale! Nic dziwnego, że również w Wielkanoc gości na polskich stołach. Delikatna masa twarogowa doskonale komponuje się ze spodem z kruchego lub półkruchego ciasta, a w połączeniu z ulubionymi dodatkami tworzy wyjątkowy deser. Twaróg jest też podstawą innego wielkanocnego przysmaku – paschy. To słodkie danie wywodzące się z kuchni wschodniej. Paschę przygotowuje się na zimno lub na gorąco. Składnikami, oprócz świeżego twarogu, są: żółtka, cukier, masło, śmietana i mleko. Masę twarogową przekłada się do specjalnego naczynia, odsącza, a następnie dekoruje bakaliami. Nie przegap też naszych [**sernikowych inspiracji**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/sernik-3)! 
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły