Bawarskie „Chmielaki”

Bawarskie „Chmielaki”

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Jeśli na przełomie września i października zdarzy Ci się podróż do Bawarii, to trafisz na jeden z największych światowych festynów ludowych – Oktoberfest, gdzie od 1810 roku piwo leje się złocistym, niewyczerpanym strumieniem.
Jeśli na przełomie września i października zdarzy Ci się podróż do Bawarii, to trafisz na jeden z największych światowych festynów ludowych – Oktoberfest, gdzie od 1810 roku piwo leje się złocistym, niewyczerpanym strumieniem. Nie ma lepszego połączenia kulinarnego, niż dania prostej i smacznej kuchni bawarskiej z kuflem złocistego płynu z pianką. Popularna Haxe (golonka), bardziej wystawna Krustenbraten (pieczeń wieprzowa) podawana z Semmelnknödel (knedle) i Bayerischekraut (kapusta po bawarsku), czy wreszcie Weistwurst (biała kiełbasa) to dania u-w-i-e-l-b-i-a-n-e na całym świecie. Myślisz, że posmakuje Ci kuchnia bawarska?
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły