Bawarskie „Chmielaki”
gosia78
8/9/2017
ok. 1 min
Jeśli na przełomie września i października zdarzy Ci się podróż do Bawarii, to trafisz na jeden z największych światowych festynów ludowych – Oktoberfest, gdzie od 1810 roku piwo leje się złocistym, niewyczerpanym strumieniem.
Jeśli na przełomie września i października zdarzy Ci się podróż do
Bawarii, to trafisz na jeden z największych światowych festynów ludowych
– Oktoberfest, gdzie od 1810 roku piwo leje się złocistym,
niewyczerpanym strumieniem.
Nie ma lepszego połączenia kulinarnego, niż dania prostej i smacznej
kuchni bawarskiej z kuflem złocistego płynu z pianką. Popularna Haxe
(golonka), bardziej wystawna Krustenbraten (pieczeń wieprzowa) podawana
z Semmelnknödel (knedle) i Bayerischekraut (kapusta po bawarsku), czy
wreszcie Weistwurst (biała kiełbasa) to dania u-w-i-e-l-b-i-a-n-e na
całym świecie. Myślisz, że posmakuje Ci kuchnia bawarska?