Alleluja!

Alleluja!

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Ma być świątecznie, radośnie, z tuzinem kolorowych jaj lub cukrowym barankiem na środku wiosennie przystrojonego stołu. Wszak Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie upamiętniające śmierć i cud Zmartwychwstania Chrystusa.
Przygotowując tradycyjne wielkanocne potrawy nie zastanawiamy się nadsymboliką poszczególnych produktów. Z pokolenia na pokolenie, wzoremnaszych babć i mam, pakujemy koszyczek z pokarmami do święcenia,nierzadko mechanicznie  wkładając do niego jajka, chleb, wędlinę,chrzan, sól i pieprz, a co bardziej zapobiegliwi dokładają masło,kawałek ciasta, czy ser i wodę. Warto pamiętać, że że jajko symbolizuje życie, chrzan – gorycz Męki Pańskiej, a sól nawiązuje do przymierzamiędzy Bogiem a człowiekiem. W święta cieszymy się na czasem spędzonym z rodziną. Już przywielkanocnym śniadaniu stół ugina się pod wielością pasztetów, mięspieczonych, [faszerowanych jaj](https://uwielbiam.pl/przepis/jajka-faszerowane-z-majonezem) i [sałatek](https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-warzywna-z-domowym-majonezem). W kolejce czekają słodkie[mazurki](https://uwielbiam.pl/przepis/mazurek-kakaowo-migdalowy) i pascha i w[yrośnięte lukrowane baby](https://uwielbiam.pl/przepis/kakaowo-cytrynowe-mini-baby)… U-w-i-e-l-b-i-a-mświąteczny czas objadania się smakołykami!
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły