Przygotowując tradycyjne wielkanocne potrawy nie zastanawiamy się nadsymboliką poszczególnych produktów. Z pokolenia na pokolenie, wzoremnaszych babć i mam, pakujemy koszyczek z pokarmami do święcenia,nierzadko mechanicznie  wkładając do niego jajka, chleb, wędlinę,chrzan, sól i pieprz, a co bardziej zapobiegliwi dokładają masło,kawałek ciasta, czy ser i wodę. Warto pamiętać, że że jajko symbolizuje życie, chrzan – gorycz Męki Pańskiej, a sól nawiązuje do przymierzamiędzy Bogiem a człowiekiem.

W święta cieszymy się na czasem spędzonym z rodziną. Już przywielkanocnym śniadaniu stół ugina się pod wielością pasztetów, mięspieczonych, faszerowanych jaj i sałatek. W kolejce czekają słodkiemazurki i pascha i wyrośnięte lukrowane baby… U-w-i-e-l-b-i-a-mświąteczny czas objadania się smakołykami!