Adwentowe oczekiwanie
gosia78
8/9/2017
ok. 1 min
Post to nie tylko dobrowolne powstrzymywanie się od „zabaw hucznych” i spożywania niektórych pokarmów...
Post to nie tylko dobrowolne powstrzymywanie się od „zabaw hucznych” i
spożywania niektórych pokarmów (np. słodyczy, mięsa, alkoholu), to także
czas refleksji, który kiedyś regulowany był przez zwyczaje i święta
religijne wyznań, począwszy od katolicyzmu i prawosławia, poprzez
judaizm, protestantyzm, na islamie skończywszy. Każdy system religijny
przywiązywał ogromną wagę do oczyszczenia fizycznego i duchowego
poprzedzającego oczekiwanie na wielkie święta. Kuchnia staropolska
przystosowała dania do okresu Wielkiego Postu oraz do kończącej
adwentowe oczekiwanie wigilii, na której – zgodnie ze zwyczajem –
podajemy dwanaście postnych potraw, między innymi: barszcz z uszkami
(biały żur, zupa grzybowa lub rybna), kapusta z grochem lub grzybami,
karp smażony, karp w galarecie, kluski z makiem, pierogi z kapustą,
kasza z suszonymi grzybami, fasola ze śliwkami, kompot z suszonych
owoców i zależnie od regionu: kutie, kulebiaki, makiełki…