10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

lubella

9/1/2017

ok. 2 min


Niby wszystko wiadomo – podstawą zdrowia jest właściwe odżywianie. Trzeba jeść owoce i warzywa do każdego posiłku i zastępować nimi ewentualne przekąski, polubić pełnoziarniste mąki i makarony, ciemne chleby i kasze oraz zrezygnować z fast foodów (nawet z mrożonej pizzy!). Przestawić się na 5 posiłków dziennie, unikać soli i cukru, za to pić 1,5-2 litra wody dziennie. Niby proste, ale jakie uciążliwe do stosowania na co dzień, prawda? Przyda się 10 punktów zdrowej diety.
1. Zjedz rano sycące śniadanie. Każdy lubi coś innego, więc śniadanie to może być miseczka pełnoziarnistych płatków owsianych z jogurtem, rodzynkami, daktylami, orzechami, migdałami, chia i bananem. Albo jajecznica na oliwie z pomidorami i razowym chlebem żytnim, a do tego zielony sok z natki pietruszki, jarmużu i pomarańczy. Co lubisz! 2. Jadaj tylko pełnoziarniste. Wszystko jedno, czy ryż, pieczywo czy makaron – białe jest mniej warte, a tuczy. Dlatego zamiast kajzerki z wędliną dużo sensowniejsza jest sałatka z kokardkami Lubella Pełne Ziarno, listkami brukselki, jarmużem i pesto oraz orzechami arachidowymi. 3. Piecz zamiast smażyć. Smażone tuczy, do tego wysoka temperatura niszczy wiele witamin i niektóre białka oraz powoduje powstawanie w tłuszczu szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych. Pieczone też jest pyszne, a zdrowsze. 4. Bądź z warzywami na bieżąco. Skorzonera, karczoch, topinambur to tylko niektóre zapomniane nowości, które znów pojawiły się na polskich stołach. Chodzi głównie o to, żeby nie jeść cały czas tego samego, tylko szukać nowych smaków i kolorów. Znudziła Ci się już klasyczna marchewka? Kup raz czarną i sprawdź jak smakuje! 5. Weź zdrowy posiłek do pracy. Bo chodzi o to, żeby nie jeść byle czego, tylko np. zagrzać w pracy zrobione w domu penne Lubella Pełne Ziarno z grzybami. Albo schrupać pokrojoną w słupki marchewkę i seler naciowy z pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów. 6. Polub surowe warzywa i owoce. Mają najwięcej witamin, minerałów i błonnika, więc wspaniale wpływają na zdrowie, sylwetkę i samopoczucie. 7. Przygotuj zdrowe słodycze. Nigdy nie wiadomo, kiedy dopadnie nagły głód na słodycze. Albo popołudniowy spadek formy. Na to mogą świetnie pomóc kulki mocy, czyli kakaowe kulki z płatkami owsianymi, orzechami i daktylami zamiast cukru. 8. Rozstań się z solą. Nie tak zupełnie, ale znacznie ogranicz jej używanie. Instytut Żywności i Żywienia zaleca ograniczenie spożycia soli do 5 g dziennie na osobę. To jedna mała płaska łyżeczka. A sól jest w wielu produktach – w chlebie, w żółtym serze, wędlinach, więc wszędzie, gdzie tylko się da, warto zastąpić ją przyprawami i ziołami. 9. Pij herbatę i kawę bez cukru. Gorzki to też smak! Ale jeśli bardzo lubisz słodką herbatę z cytryną, zastąp cukier łyżeczką miodu lub soku z malin – przynajmniej wspomożesz układ odpornościowy. 10. Jadaj częściej, a z umiarem. I regularnie. 5 posiłków dziennie plus przekąski w postaci warzyw to optymalne rozwiązanie. A jeśli chodzi o ilość, podobno każdy posiłek powinien zmieścić się w dłoni jedzącego.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły