Zdrowa wuzetka bezglutenowa
decomorreno
Przepis na ciasto bezglutenowe? Może wuzetka? Kakaowa i intensywna w smaku, a zarazem bez cukru. Pyszna propozycja dla osób, które unikają glutenu i cukru, a uwielbiają słodycze!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
403
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis na ciasto bezglutenowe? Może wuzetka? Kakaowa i intensywna w smaku, a zarazem bez cukru. Pyszna propozycja dla osób, które unikają glutenu i cukru, a uwielbiają słodycze!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
5 szt. jaja kurze całe
0.50 szkl. mąka ryżowa
3 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka skrobia ziemniaczana
0.50 szkl. ksylitol
1.20 l śmietanka kokosowa
3 łyżka ksylitol
2 szt. listki żelatyny
6 łyżka olej kokosowy
3 łyżka kakao decomorreno
200 kawa rozpuszczalna
Przygotowanie
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę miksując na najwyższych obrotach miksera. Cały czas miksując dodawaj stopniowo po łyżce ksylitolu, na przemian z żółtkami.
Mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną oraz kakao przesiej do puszystej masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika przełóż na kratkę do studzenia, zdejmij papier do pieczenia. Przetnij biszkopt na pół. Po wystudzeniu blachę wyłóż ponownie papierem do pieczenia, włóż 1 biszkopt i nasącz go kawą.
Śmietanka/mleko kokosowe muszą być bardzo dobrze schłodzone, najlepiej 1 lub 2 dni w lodówce. Po otwarciu opakowania używamy tylko białej części stałej, wodę odlewamy.
Żelatynę namaczamy w odrobinie wody. Ubijamy śmietankę na sztywno.
Dwie łyżki śmietanki podgrzewamy w małym garnuszku i dodajemy namoczone listki żelatyny, cały czas mieszamy. Gdy się rozpuszczą wlewamy powoli do ubijającej się śmietanki.
Krem przekładamy na biszkopt. Przykrywamy 2 nasączonym biszkoptem. Ciasto wkładamy do lodówki.
Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej. Kakao wraz z ksylitolem w pudrze przesiej przez sitko. Dodaj do nich olej i dokładnie wymieszaj. Gotową polewą udekoruj wierzch ciasta. Włóż do schłodzenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
403
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.