{{ state.title }} {{ state.desc }}

Zapiekanka makaronowa z makaronem świdry

Zapiekanka makaronowa z makaronem świdry
do 1 godz.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

{{ item.title }} zobacz {{ item.title }} {{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Siekamy czosnek i chili, cebulę kroimy w pióra. Dodajemy świeże pomidory koktajlowe przekrojone na pół. Mieszankę podsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 2 minuty. Dodajemy mięso mielone i tymianek. Całość smażymy przez 4 minuty, cały czas dokładnie mieszając.

2

Do podsmażonego mięsa i warzyw wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy sos solą i pieprzem, dusimy przez 15 minut na małym ogniu. W tym czasie obydwa sery ścieramy na dużych oczkach tarki.Makaron wsypujemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem. Całość dokładnie mieszamy. Na wierzchu posypujemy równomiernie startym serem i układamy połówki pomidorków koktajlowych.

3

Zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami natki pietruszki. Pamiętaj, że w tym przepisie to Ty decydujesz, jak ostra jest potrawa – dodaj tyle chili, na ile masz ochotę!Danie można odgrzać w piekarniku zaledwie w kilka minut.

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.