Example thumb
0

Składniki

0.5 Kilograma
Wędzony kurczak
0.5 Łyżeczki
Pieprz cayenne
1 Łyżeczka
kminek
1 Łyżeczka
kminek
2 Litry
Rosoł
0.25 Szklanki
Posiekane listki kolendry
4 Sztuki
Czerwona papryka
1 Sztuka
Zielona papryczka chili
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
ząbek czosnku
1 Łyżka
oliwa z oliwek
2 Łyżki
śmietana
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Oczyszczone i pokrojone na duże kawałki papryki i chili pieczemy w piekarniku, aż skórka sczernieje i pomarszczy się.
  2. Upieczone wkładamy do plastikowej torby i zostawiamy, żeby ostygły, a następnie obieramy ze skóry i siekamy na kawałki.
  3. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy grubo posiekaną cebulę i rozgnieciony
  4. czosnek przez 2-3 min. Dodajemy cayenne, kolendrę i kminek i smażymy 1 min, ciągle mieszając.
  5. Dodajemy rosół, pieczoną paprykę, chili i zagotowujemy.
  6. Zmniejszamy ogień i gotujemy 15 min. Ostudzoną lekko zupę miksujemy na krem.
  7. Podgrzewamy, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy pieprzem i dodajemy liście kolendry.
  8. Do każdej porcji dokładamy łyżkę śmietany, nie mieszamy. Podajemy z chipsami tortilla.

Opis

Nazwa trochę nieadekwatna do przepisu, bo wędzony kurczak to tylko dodatek, ale nie zmienia to faktu, że zupa jest bardzo smaczna. Przepis pochodzi z serwisu ugotuj.To

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!