1

Składniki

1 Opakowanie
Dżem łowicz pomarańcza i cytryna
1 Szklanka
ryż sypki
2 Szklanki
mleko
200 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
2 Łyżeczki
masło
0.5 Sztuki
Laska wanilii
1 Łyżeczka
miód
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i zeskrob nasionka. Nasionka oraz wydrążoną laskę wanilii wrzuć do mleka.
  2. Mleko zagotuj w garnku razem z łyżeczką masła i wsyp ryż.
  3. Pomieszaj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko (mieszaj od czasu do czasu).
  4. Do garnka z ryżem wlej śmietankę i dodaj miód.
  5. Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego łyżeczką masła.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj przez 45 minut.
  7. Waniliowy ryż podawaj na ciepło z dżemem Łowicz pomarańcza i cytryna.

Podobne przepisy

Kakaowe musli

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kakaowe musli

Pieczone tosty francuskie

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Pieczone tosty francuskie

Piernik z Czekodżemem Śliwka z belgijską czekoladą

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Piernik z Czekodżemem Śliwka z belgijską czekoladą

Tort makowy z pomarańczą

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Tort makowy z pomarańczą

Keks świąteczny

Przepis
Średni Do 1 godz
Keks świąteczny

Babka drożdżowa z bakaliami

Przepis
Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Batoniki śniadaniowe

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Batoniki śniadaniowe

Batoniki z Mlekołaków

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Batoniki z Mlekołaków

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!