0

Składniki

3 Dekagramy
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
0.5 Kilograma
wiśnie
1 Kostka
margaryna zwykła
0.5 Szklanki
cukier
0.5 Szklanki
cukier
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
3 Sztuki
białko jaja kurzego
2 Łyżki
śmietana 18%
3 Łyżki
bułka tarta
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mieszam składniki: mąkę, kostkę margaryny, pół szklanki cukru, 2 łyżki śmietany i 3 żółtka - zagniatam z nich ciasto, które wkładam do lodówki na pół godziny (zawinięte w folię lub ściereczkę).
  2. Blachę lub inną formę smaruję tłuszczem i wykładam ciasto (można trzeć na tarce). Ciasto wkładam na kwadrans do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  3. Po tym czasie wyjmuję ciasto, podsypuję bułką tartą (bułka tarta zbierze część soku, który wypłynie z wiśni), na bułkę wykładam wydrylowane wiśnie (świeże z sadu lub mrożone).
  4. Białka ubijam z pół szklanki cukru, powstaje pianka, którą polewam wiśnie.
  5. Ciasto wstawiam do piekarnika na 180 stopni, na jakieś pół godzinki.

Opis

Wiśniowo mi:)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!