0

Składniki

3 Dekagramy
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
0.5 Kilograma
wiśnie
1 Kostka
margaryna zwykła
0.5 Szklanki
cukier
0.5 Szklanki
cukier
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
3 Sztuki
białko jaja kurzego
2 Łyżki
śmietana 18%
3 Łyżki
bułka tarta
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mieszam składniki: mąkę, kostkę margaryny, pół szklanki cukru, 2 łyżki śmietany i 3 żółtka - zagniatam z nich ciasto, które wkładam do lodówki na pół godziny (zawinięte w folię lub ściereczkę).
  2. Blachę lub inną formę smaruję tłuszczem i wykładam ciasto (można trzeć na tarce). Ciasto wkładam na kwadrans do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  3. Po tym czasie wyjmuję ciasto, podsypuję bułką tartą (bułka tarta zbierze część soku, który wypłynie z wiśni), na bułkę wykładam wydrylowane wiśnie (świeże z sadu lub mrożone).
  4. Białka ubijam z pół szklanki cukru, powstaje pianka, którą polewam wiśnie.
  5. Ciasto wstawiam do piekarnika na 180 stopni, na jakieś pół godzinki.

Opis

Wiśniowo mi:)

Podobne przepisy

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Sernik z makiem

Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Babka wielkanocna

Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Ciastka z cukrem

Średni Do 1 godz
Ciastka z cukrem

Kakaowe serca

Średni Do 1,5 godz
Kakaowe serca

Mazurek

Łatwy Do 1 godz
Mazurek

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Łatwy Do 1 godz
Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Piernik

Średni Do 1 godz
Piernik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!