0

Składniki

3 Dekagramy
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
0.5 Kilograma
wiśnie
1 Kostka
margaryna zwykła
0.5 Szklanki
cukier
0.5 Szklanki
cukier
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
3 Sztuki
białko jaja kurzego
2 Łyżki
śmietana 18%
3 Łyżki
bułka tarta
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mieszam składniki: mąkę, kostkę margaryny, pół szklanki cukru, 2 łyżki śmietany i 3 żółtka - zagniatam z nich ciasto, które wkładam do lodówki na pół godziny (zawinięte w folię lub ściereczkę).
  2. Blachę lub inną formę smaruję tłuszczem i wykładam ciasto (można trzeć na tarce). Ciasto wkładam na kwadrans do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  3. Po tym czasie wyjmuję ciasto, podsypuję bułką tartą (bułka tarta zbierze część soku, który wypłynie z wiśni), na bułkę wykładam wydrylowane wiśnie (świeże z sadu lub mrożone).
  4. Białka ubijam z pół szklanki cukru, powstaje pianka, którą polewam wiśnie.
  5. Ciasto wstawiam do piekarnika na 180 stopni, na jakieś pół godzinki.

Opis

Wiśniowo mi:)

Podobne przepisy

Ciasto z masą brzoskwiniową

Przepis
Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Sernik z makiem

Przepis
Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Babka piaskowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Babka piaskowa

Puszysty sernik z kokosem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Puszysty sernik z kokosem

Babka wielkanocna

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Ciastka z cukrem

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciastka z cukrem

Kakaowe serca

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kakaowe serca

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!