Wielkanocne Cupcakes
cocosina
0
0 / 0
Coś dla tych, którzy lubią naprawdę słodkie łakocie.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
150 g mąka pszenna tortowa lubella
150 g masło
2 szt. jaja l
120 g cukier kryształ
1 szcz. sól
2 łyżka kakao decomorreno
0.50 łyżeczka proszek do pieczenia
3 łyżka mleko uht 3,2%
1 szt. konfitura z wiśni łowicz
1 łyżka ekstrakt waniliowy
0.50 kost. masło
2 szkl. cukier puder
2 łyżka sok z cytryny
120 g masa marcepanowa
3 szt. barwniki
Przygotowanie
Przesiać mąkę i kakao do miski. Dodać sól i proszek do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawać kolejno jajka.
Dodać do masy mleko, ekstrakt waniliowy oraz suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożyć ciasto do papilotek, do połowy wysokości. Nakładać po łyżce konfitury wiśniowej. Przykryć konfiturę ciastem do wysokości 3/4. Piec około 20 min. w temperaturze 180°C.
W międzyczasie przygotować krem maślany. Utrzeć miękkie masło na puch. Następnie dodawać partiami cukier puder, a na końcu dodać sok z cytryny.
Masę marcepanową podzielić na 3 części. Każdą zabarwić barwnikiem w innym kolorze. Następnie formować małe jajeczka.
Na wystudzone babeczki wyszprycować krem i ozdobić jajeczkami. Smacznego!