2

Składniki

1 Sztuka
kalafior
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Rozpuszczam pół kostki masła, dodaję drobno pokrojony czosnek i chwile podsmażam, aby czosnek oddał aromat do masła. Masłem polewam ugotowany kalafior.
  2. Rumienimy (podsmażamy) pół szklanki bułki tartej na suchej patelni (bez tłuszczu), dodajemy pół kostki bulionu warzywnego i energicznie mieszamy, aż kostka połączy się z bułką. Ugotowany kalafior polewamy roztopionym masłem i posypujemy zrumienioną bułką Uwaga: bułka łatwo się przypala, więc musimy ją stale mieszać.
  3. Kalafior podsmażamy na patelni na kilku łyżkach masła (ten przepis jest dla ludzi, którzy lubią jędrne, na wpół surowe warzywa), pod koniec posypujemy solą i pieprzem oraz startym żółtym serem.
  4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i ugotowany kalafior. Chwilę podsmażamy, aby bułka dokładnie oblepiła różyczki.
  5. Podgotowany kalafior polewamy sosem (oliwa, sok z cytryny, ocet balsamiczny, sól i pieprz), posypujemy koperkiem, uprażoną cebulką lub nasionami (dynia, słonecznik, orzechy).
  6. Możemy również obtoczyć różyczki kalafiora w roztrzepanym jajku, później w bułce i podsmażyć, jak kotlety.

Opis

Sezon na świeże warzywa nie trwa długo, więc spieszmy na targ, wybierajmy, kupujmy i cieszmy się ich obecnością na naszych stołach. Kalafior - ze względu na swój smak, zawartość witamin i mikroelementów - należy do najcenniejszych warzyw. Do jedzenia wykorzystujemy głównie „różyczki”, ale równie smaczne są łodyżki (można je obrać). Każdy z nas ma swój supersposób przyrządzania tego warzywa. Ja podaję kilka domowych przepisów i zachęcam do ich przetestowania!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!