Example thumb
0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
3 Łyżeczki
cukier
2 Łyżeczki
cukier
350 Gramów
jogurt naturalny
0.5 Szklanki
mąka pszenna tortowa
0.5 Szklanki
mąka ziemniaczana
1 Szklanka
cukier
0.75 Szklanki
Wrząca woda
1.5 Szklanki
Wrząca woda
1 Szklanka
mleko
3.5 Szklanki
Wrząca woda
1 Szklanka
woda
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
galaretka cytrynowa
1 Sztuka
Śnieżka
1 Sztuka
galaretka cytrynowa
1 Sztuka
brzoskwinia w syropie
2 Sztuki
Galaretka malinowa
5 Sztuk
Kostka czekolady
0.5 Sztuki
cytryna
1 Łyżka
kakao
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Białka ubić z solą na sztywno,dodać cukier i cukier waniliowy,żółtka i na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  2. Piec około 50 min w 180°c.
  3. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 3 części.
  4. Każdy płat nasączyć ponczem.(woda gotowana wystudzona +cukier +sok z cytryny.
  5. Na pierwszy płat ciasta kładziemy masę ciemną,galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gotowanej gorącej wody wymieszanej z cukrem.
  6. Czekamy aż zaczyna zastygać, wlewamy jogurt naturalny i kakao dobrze mieszamy
  7. Czekamy jeszcze chwilę aż zacznie tężeć (w zimnym miejscu)
  8. Przykrywamy drugim płatem, kładziemy masę jasną.
  9. Galaretkę rozpuszczamy w 1? szklanki gotowanej wody i studzimy.
  10. śnieżkę ubijamy w niepełnej szklance zimnego mleka ,po ubiciu szklankę śnieżki wkładamy do zimnej galaretk.
  11. (resztę śnieżki odkładamy) ubijamy dokładnie i czekamy żeby zastygła.
  12. Wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim płatem ciasta.
  13. Wierzch torcika i boki smarujemy pozostałą śnieżką,układamy odsączone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką malinową,rozpuszczoną w 3? szklanki gotowanej gorącej wody.
  14. Boki i wierzch posypujemy startą czekoladą.
  15. smacznego.

Opis

Torcik jest mojego autorstwa,faktem jest że uwielbiam eksperymentować,więc zrobiłam go,i udało się wyszedł przepyszny.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!