Example thumb
0

Składniki

1 Kilogram
smalec
1 Szczypta
Olejek rumowy
1 Łyżeczka
sól
1.5 Szklanki
mleko
1 Szklanka
powidła śliwkowe
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
skórka z cytryny
1 Sztuka
cukier puder
3 Łyżki
cukier
1 Łyżka
masło
3 Dekagramy
drożdże
0.5 Kilograma
mąka
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Gdy podrosną dodać je do mąki wraz z ubitymi z cukrem żółtkami i ciepłym mlekiem, oraz otartą skórką z cytryny i odrobiną soli. Wyrobić ciasto dodając pod koniec tłuszcz, postawić w ciepłe do wyrośnięcia. Brać łyżką po ok 3dag ciasta, rozpłaszczać na dłoni posypanej mąką, nałożyć odrobinę powideł, dokładnie zalepić i strona zalepioną układać na posypanej mąką ściereczkę. Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia po czym smażyć na kładąc na gorący tłuszcz na małym ogniu pod przykryciem, a po odwróceniu bez przykrycia. Potem posypać cukrem pudrem.

Opis

Tanie pączki.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!