0

Składniki

1 Kilogram
smalec
1 Szczypta
Olejek rumowy
1 Łyżeczka
sól
1.5 Szklanki
mleko
1 Szklanka
powidła śliwkowe
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
skórka z cytryny
1 Sztuka
cukier puder
3 Łyżki
cukier
1 Łyżka
masło
3 Dekagramy
drożdże
0.5 Kilograma
mąka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Gdy podrosną dodać je do mąki wraz z ubitymi z cukrem żółtkami i ciepłym mlekiem, oraz otartą skórką z cytryny i odrobiną soli. Wyrobić ciasto dodając pod koniec tłuszcz, postawić w ciepłe do wyrośnięcia. Brać łyżką po ok 3dag ciasta, rozpłaszczać na dłoni posypanej mąką, nałożyć odrobinę powideł, dokładnie zalepić i strona zalepioną układać na posypanej mąką ściereczkę. Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia po czym smażyć na kładąc na gorący tłuszcz na małym ogniu pod przykryciem, a po odwróceniu bez przykrycia. Potem posypać cukrem pudrem.

Opis

Tanie pączki.

Podobne przepisy

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Pączki migdałowe

Średni Do 3 godz
Pączki migdałowe

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Mazurek piernikowy

Łatwy Ponad 3 godz
Mazurek piernikowy

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Średni Do 1,5 godz
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!