0

Składniki

Ciasto drożdżowe:

380 Gramów
65 Gramów
masło extra
40 Gramów
Świeże drożdże
120 Gramów
cukier
2 Sztuki
jajka
150 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
550 Gramów
Masa makowa
1 Szczypta
sól

Lukier:

100 Gramów
cukier puder
3 Łyżki
sok z cytryny

Pozostałe:

60 Gramów
Kandyzowana skórka pomarańczowa
100 Gramów
orzechy włoskie
1 Łyżka
masło extra
Kalorie dla 1 porcji
301-400 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże kruszę, dodaję łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki mieszam mikserem. Pod koniec mieszania dodaję rozpuszczone masło. Ciasto przekładam na stolnicę, zagniatam i wyrabiam aż zacznie odchodzić od rąk. Przykrywam ściereczką i odstawiam aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na kształt prostokąta o wymiarach 50x30 cm. Smaruję domową masą makową, posypuję skórką pomarańczową i posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto zwijam w roladę, po czym przecinam wzdłuż, ale nie docinam do końca. Następnie otrzymane połówki ciasta zaplatam ze sobą, formuje okrągły wieniec i ponownie odstawiam do wyrośnięcia.
  3. Cukier przesiewam do miski, dodaję sok z cytryny i ucieram łyżką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy lukrowej.
  4. Wyrośnięte ciasto wieniec wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez około 40 minut. Po tym czasie studzę na kratce, wierzch ciasta polewam wcześniej przygotowanym lukrem oraz posypuję pozostałą ilością skórki pomarańczowej i posiekanych orzechów.

Opis

Domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem, orzeźwiającą cytrusową skórką i chrupiącymi orzechami to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec z makiem smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi. Nie marnuj jedzenia po świętach! Ja mam fajny sposób jak wykorzystać resztki jedzenia aby nie wyrzucić ich do kosza. Mięsa i wędliny można zamrozić, a potem wykorzystać do zapiekanki makaronowej. Kawałki i plastry żółtych serów można rozpuścić i zrobić pyszne serowe fondue - rodzinka będzie zachwycona! Czerstwy chleb i bułki można pokroić w kostkę i zrobić grzanki do zupy. Oczywiście na czarną godzinę można zamrozić bigos, sernik, makowiec i pierogi. Zawsze się przyda jak wpadną goście. Nigdy nie należy zamrażać sałatek z sosem lub majonezem, ciast z kremami, bitą śmietaną i galaretkami.

Podobne przepisy

Sos chrzanowy

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sos chrzanowy

Imprezowe dipy

Przepis
Łatwy Do 15 min
Imprezowe dipy

Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Przepis
Łatwy Do 40 min
Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą

Przepis
Trudny Do 40 min
Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą

Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Przepis
Średni Do 1 godz
Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Sałatka z makaronem, suszonymi pomidorami i orzechami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sałatka z makaronem, suszonymi pomidorami i orzechami

Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Zapiekany ryż z jabłkami

Przepis
Średni Do 1 godz
Zapiekany ryż z jabłkami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!