Example thumb
1

Składniki

0.5 Kilograma
ziemniaki ugotowane
2 Łyżeczki
cukier
0.5 Łyżeczki
sól
0.5 Kostki
masło
0.5 Szklanki
mąka pszenna krupczatka Lubelli
1 Sztuka
jaja kurze całe
2 Łyżki
bułka tarta
2 Łyżki
mąka ziemniaczana
1 Łyżka
cukier
25 Dekagramów
ser biały
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Kluski: pół kg ugotowanych i przekręconych przez maszynkę ziemniaków mieszamy z 25 dag przemielonego sera białego.
  2. Do masy dodajemy 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1 całe jajko, 1 łyżkę cukru i pół płaskiej łyżeczki soli.
  3. Na stolnicy wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, dodajemy po łyżce mąki pszennej do momentu, aż ciasto uzyska konsystencję ciasta na kopytka i zacznie odchodzić od ręki.
  4. Formujemy wałki o grubości około 1,5 cm i kroimy na ukośne kawałki.
  5. Wrzucamy kluski do wrzącej osolonej wody i wyjmujemy, jak wypłyną na powierzchnię – gotujemy około 3 minut.
  6. Układamy na płaskich talerzach i polewamy słodkim sosem z masła, cukru i bułki tartej.
  7. Polewa: 1/ kostki masła rozpuszczam na patelni.
  8. Wsypuję 2 czubate łyżki tartej bułki i podsmażam, aż bułka się zarumieni.
  9. Polewam słodkie kluski/pierogi i już na talerzu posypuję cukrem do smaku.

Opis

Słodka polewa do klusków leniwych, pierogów po lubelsku lub pierogów z jabłkami.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!