0

Składniki

4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
KREM:
1 Sztuka
Galaretka owocowa
1 Sztuka
wiórki kokosowe
10 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
10 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Białka ubić na sztywną piane (jak przekręcimy naczynie to nie wypadnie) dodać cukier ubić
  2. dodać żółtka zamieszać ubić krótko
  3. dodawać pomału przesianą mąkę i delikatnie mieszać ręką lub drewniana łyżką lub łopatką
  4. na blachę położyć pergamin lub papier do pieczenia
  5. wylać równomiernie masę
  6. wstawić do nagrzanego na 180 stopnie piekarnika piec 10 min
  7. (można do maki dodać trochę kakao a mniej mąki masa będzie ciemna i ładnie wygląda z jasnym kremem)
  8. po upieczeniu biszkopt wyjąc do ostygnięcia, zdjąć papier (jak odchodzi z ciastem to papier zwilżyć wodą np pędzelkiem) smarujemy kremem (budyń własnoręcznie zrobiony + margaryna + sok z cytryny) i wzdłuż jednego brzegu układamy pasek (1,5-2cm grubości) wystudzonej galaretki na długość rolady, zwijamy roladę zaczynając od brzegu z galaretką. roladę smarujemy z wierzchu kremem i posypujemy wiórkami lub polewą czekoladową robiąc paski jak zebrze trochę bardziej niezgrabne

Opis

Rolada

Podobne przepisy

Ciasto z masą brzoskwiniową

Przepis
Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Puszysty sernik z kokosem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Puszysty sernik z kokosem

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Ciasto z masą brzoskwiniową

Przepis
Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Tartaletki ze śmietanką kokosową i truskawkami

Przepis
Średni Do 3 godz
Tartaletki ze śmietanką kokosową i truskawkami

Gofry zwyczajne

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gofry zwyczajne

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!