0

Składniki

4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
KREM:
1 Sztuka
Galaretka owocowa
1 Sztuka
wiórki kokosowe
10 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
10 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Białka ubić na sztywną piane (jak przekręcimy naczynie to nie wypadnie) dodać cukier ubić
  2. dodać żółtka zamieszać ubić krótko
  3. dodawać pomału przesianą mąkę i delikatnie mieszać ręką lub drewniana łyżką lub łopatką
  4. na blachę położyć pergamin lub papier do pieczenia
  5. wylać równomiernie masę
  6. wstawić do nagrzanego na 180 stopnie piekarnika piec 10 min
  7. (można do maki dodać trochę kakao a mniej mąki masa będzie ciemna i ładnie wygląda z jasnym kremem)
  8. po upieczeniu biszkopt wyjąc do ostygnięcia, zdjąć papier (jak odchodzi z ciastem to papier zwilżyć wodą np pędzelkiem) smarujemy kremem (budyń własnoręcznie zrobiony + margaryna + sok z cytryny) i wzdłuż jednego brzegu układamy pasek (1,5-2cm grubości) wystudzonej galaretki na długość rolady, zwijamy roladę zaczynając od brzegu z galaretką. roladę smarujemy z wierzchu kremem i posypujemy wiórkami lub polewą czekoladową robiąc paski jak zebrze trochę bardziej niezgrabne

Opis

Rolada

Podobne przepisy

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Tartaletki ze śmietanką kokosową i truskawkami

Średni Do 3 godz
Tartaletki ze śmietanką kokosową i truskawkami

Babka wielkanocna

Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Ciastka maślane

Średni Do 40 min
Ciastka maślane

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Ciasto drożdżowe

Łatwy Do 40 min
Ciasto drożdżowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!