Inspiracja Adobe Stock
1

Składniki

1 Kilogram
ziemniaki
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
1 Szczypta
curry
1 Szczypta
papryka słodka
1 Łyżeczka
sól
250 Gramów
mięso mielone
1 Sztuka
czosnek
2 Łyżki
mąka ziemniaczana
2 Łyżki
mąka pszenna
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć surowego ziemniaka lub dwa.Masę z ziemniaków rozłożyć na całym dnie miski podzielić na cztery części, jedną część wybrać i odłożyć na górę.
  2. W wolne miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dobrze wymieszać tak aby masa nie kleiła się do rąk.
  3. Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym w prasce czosnkiem i przyprawani. Z masy ziemniaczanej uformować kuleczki następnie każdą spłaszczyć i zrobić małe wgłębienie, dodać farsz mięsny i uformować kluskę.
  4. Gotowe pyzy ugotować w osolonej wodzie tak długo aż wypłyna na powierzchnię. Odstawić na 3 minuty w garnku. Pyzy wyjąć łyżką cedzakową odsączyć z wody.

Opis

Takie pyzy robi tylko moja babcia są pyszne i polecam . Podawać z smażona cebulką z boczkiem.

Podobne przepisy

Cannelloni z groszkiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Lasagne pomarańczowe

Przepis
Trudny Do 1 godz
Lasagne pomarańczowe

Burrito

Przepis
Trudny Ponad 3 godz
Burrito

Leczo z cebuli

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Leczo z cebuli

Zapiekany kurczak w sosie śmietanowym

Przepis
Średni Do 3 godz
Zapiekany kurczak w sosie śmietanowym

Bigos z kiszonej kapusty

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos z kiszonej kapusty

Spaghetti

Przepis
Średni Do 1 godz
Spaghetti

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Przepis
Średni Do 1 godz
Kluski śląskie z sosem mięsnym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!