Example thumb
0

Składniki

200 Mililitrów
cukier
1 Kilogram
mąka pszenna
0.33 Łyżeczki
sól
2 Kostki
masło extra
0.5 Litra
mleko
50 Gramów
Drożdże świeże
150 Gramów
masło extra
1.5 Szklanki
cukier
0.5 Szklanki
cynamon
0.5 Szklanki
cukier
1 Sztuka
Białko
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Masło roztopić i kiedy już zupełnie płynne, dodać mleko. Następnie dodać cukier i dobrze rozmiksować.
  2. Drożdże rozdrobnić palcami (pokruszyć, innymi słowy ) i wrzucić do masy, bardzo dokładnie wymieszać łyżką lub delikatnie rozmiksować, aby drożdże rozpuściły się do końca.
  3. Teraz dodać mąkę i dobrze wyrobić ciasto. (najlepiej jak się ma do tego celu maszynę, ale jeśli nie - wystarczy ok. 5 min. Energicznego wyrabiania). Kiedy ciasto już dobrze wyrobione Należy przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  4. Stolnicę dobrze wysypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto.
  5. Przez chwilę pozagniatać ciasto z mąką.
  6. Następnie podzielić na dwie części.
  7. Każdą część posypać lekko mąką (zawsze należy używać jak najmniejszej ilości mąki) i rozwałkować wałkiem na prostokąty mniej więcej 20 na 40 cm.
  8. teraz czas na nałożenie nadzienia.
  9. najpierw należy ciasto bardzo obficie posmarować masłem (używając do tego celu zwykłego noża do smarowania masła).
  10. warstwa powinna wynosić jakieś 0.5 mm.
  11. na tą warstwę posypać obficie cukier, a potem cynamon.
  12. teraz mamy pole do popisu dla naszej wyobraźni - z nadzieniem można eksperymentować do woli! Jednakże używając kardamonu należy pamiętać, ze ma on dość mocny smak, wiec używajmy go w mniejszych ilościach niż inne składniki.
  13. ciasto można posmarować masłem, posypać cukrem, cukrem waniliowym i lekko rodzynkami. Lub na masło można wyłożyć uprażone lub starte na drobnej tarce jabłka, posypać je cukrem i cynamonem. Jednym słowem - jak się chce i jak się lubi!
  14. kiedy już nadzienie wyłożone należy ciasto zrolować po dłuższej krawędzi i upewnić się, że brzegi są dobrze sklejone.
  15. teraz tniemy ten smakowity wałeczek na kawałki mniej więcej 4 cm długości. Tak powstałe ślimaczki układamy w małych papierowych foremkach lub bezpośrednio na blasze (ślimaczkiem do góry tzn. Jeśli wyobrazimy sobie każdy kawałek ciasta jako mały walec - kładziemy go na blachę, opierając na podstawie, nie na boku.)
  16. a jeśli ktoś lubi się pobawić i przywiązuje wagę do ładnego wyglądu - zamiast zwijać ciasto w rulon, można je złożyć na pół po dłuższej krawędzi (otrzymując prostokąt 10 na 40 cm).
  17. następnie pokroić na paski ok. 3 cm szerokie.
  18. każdy pasek skręcić wokół własnej osi i dopiero zwinąć w ślimaczka lub jakkolwiek.
  19. efekt tak upieczonych bułeczek zdecydowanie robi wrażenie!
  20. teraz przykrywamy bułeczki lnianą ściereczką i zostawiamy tak na parę minut (zależy jak duże chce się je mieć), aby jeszcze troszkę nam podrosły. Na końcu smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy ładnie cukrem "perełką" lub migdałami drobno pokruszonymi, lub można zrobić też kruszonkę i nią posypać bułeczki.
  21. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 do15min, aż się ładnie zarumienią.
  22. no i gotowe! Teraz można wcinać do woli! Ja najbardziej lubię je, kiedy są jeszcze cieple i do tego z zimnym mleczkiem!
  23. a najlepsze jest to, że bez problemu można to cudo zamrozić! W razie niespodziewanych, lub spodziewanych gości, rozmrożenie zajmie dosłownie chwilkę, a zachwyt murowany!!!
  24. wykonanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu.
  25. dodatkowe informacje:
  26. przepis jest na mniej więcej 48 bułeczek, ale ja zawsze podwajam proporcje, robię ich 2 razy więcej i po prostu część zamrażam. Potem można w kilka sekund rozmrozić bułeczki w mikrofali lub w piekarniku i smakują zupełnie jak świeże!

Opis

Wspaniałe bułeczki drożdżowe z nadzieniem jakie ci się tylko zamarzy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!