0

Składniki

0 Litrów
Ciasto
0 Litrów
MASA:
1 Litr
mleko
250 Gramów
masło
62 Gramy
masło
3 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
mąka pszenna tortowa
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Łyżka
śmietana 18%
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Składniki na ciasto razem wymieszaj i zagnieć. Gdy się wyrabia nie najlepiej dodaj łyżkę śmietany. Podziel na dwie części, rozwałkuj i upiecz je oddzielnie.
  2. 3 szkl. mleka zagotuj z masłem i cukrami. W szklance mleka rozprowadź dokładnie 1 szklankę mąki. Wlej na gotujące się mleko i miksuj mikserem aby nie powstały grudki. Nieco przestudź.
  3. Gdy ciasto ostygnie wyłóż na nie ciepłą masę i przykryj drugim płatem ciasta. Posyp cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Smacznego!:-)

Opis

Napoleonka to pyszne, idealnie kruche ciasto z masą...

Podobne przepisy

Gofry zwyczajne

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gofry zwyczajne

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Ciasto orzechowe z miodem.

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto orzechowe z miodem.

Orzeszki

Przepis
Średni Do 1 godz
Orzeszki

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Śnieżki - pączki

Przepis
Trudny Do 3 godz
Śnieżki - pączki

Keks świąteczny

Przepis
Średni Do 1 godz
Keks świąteczny

Pączki po bawarsku

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki po bawarsku

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!