0

Składniki

0 Litrów
Ciasto
0 Litrów
MASA:
1 Litr
mleko
250 Gramów
masło
62 Gramy
masło
3 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
mąka pszenna tortowa
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Łyżka
śmietana 18%
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Składniki na ciasto razem wymieszaj i zagnieć. Gdy się wyrabia nie najlepiej dodaj łyżkę śmietany. Podziel na dwie części, rozwałkuj i upiecz je oddzielnie.
  2. 3 szkl. mleka zagotuj z masłem i cukrami. W szklance mleka rozprowadź dokładnie 1 szklankę mąki. Wlej na gotujące się mleko i miksuj mikserem aby nie powstały grudki. Nieco przestudź.
  3. Gdy ciasto ostygnie wyłóż na nie ciepłą masę i przykryj drugim płatem ciasta. Posyp cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Smacznego!:-)

Opis

Napoleonka to pyszne, idealnie kruche ciasto z masą...

Podobne przepisy

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Łatwy Do 40 min
Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Muffinki

Łatwy Do 1 godz
Muffinki

Murzynek z pomarańczą

Łatwy Do 3 godz
Murzynek z pomarańczą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!