0

Składniki

1.09 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1.09 Kostki
margaryna
1.62 Szklanki
cukier
1.62 Szklanki
mąka
1.09 Sztuki
CUKIER WANILIOWY
4.34 Sztuki
JAJA
1.09 Sztuki
opakowanie wiórków kokosowych
1.09 Łyżki
mąka ziemniaczana
3.25 Łyżki
kakao
6.5 Łyżki
mleko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Cukier, cukier waniliowy, margarynę, mleko i kakao podgrzać w średniej wielkości garnku, zagotować. Gdy masa się podniesie, pomieszać chwilę i wyłączyć gaz. Zostawić do wystygnięcia. Oddzielone od białek żółtka dodać do ostygniętej masy. Odlać 1/2 szklanki na polewę. Oba rodzaje mąk wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Do białek wsypać szczyptę soli, ubić pianę, delikatnie rozmieszać z ciastem. Nagrzać piekarnik. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do pieczenia. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu ciasto posmarować polewą, ew. Posypać wiórkami kokosowymi.

Opis

Ciasto mało pracochłonne - większość czasu spędzam czekając na ostygnięcie masy, a w dodatku można je wykonać bez miksera i zostaje po nim mało brudnych naczyń!

Podobne przepisy

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Babka cytrynowa

Łatwy Do 1,5 godz
Babka cytrynowa

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Puszysty sernik

Średni Do 40 min
Puszysty sernik

Toffi

Średni Do 1 godz
Toffi

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!