0

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
margaryna
1.5 Szklanki
cukier
1.5 Szklanki
mąka
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
4 Sztuki
JAJA
1 Sztuka
opakowanie wiórków kokosowych
1 Łyżka
mąka ziemniaczana
3 Łyżki
kakao
6 Łyżek
mleko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Cukier, cukier waniliowy, margarynę, mleko i kakao podgrzać w średniej wielkości garnku, zagotować. Gdy masa się podniesie, pomieszać chwilę i wyłączyć gaz. Zostawić do wystygnięcia. Oddzielone od białek żółtka dodać do ostygniętej masy. Odlać 1/2 szklanki na polewę. Oba rodzaje mąk wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Do białek wsypać szczyptę soli, ubić pianę, delikatnie rozmieszać z ciastem. Nagrzać piekarnik. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do pieczenia. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu ciasto posmarować polewą, ew. Posypać wiórkami kokosowymi.

Opis

Ciasto mało pracochłonne - większość czasu spędzam czekając na ostygnięcie masy, a w dodatku można je wykonać bez miksera i zostaje po nim mało brudnych naczyń!

Podobne przepisy

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz

Puszysty sernik

Średni Do 40 min

Toffi

Średni Do 1 godz

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!