0

Składniki

4 Sztuki
cukinia
1.33 Opakowania
ingridient
Passata Łowicz
666.67 Grama
mięso mielone wołowe
1.33 Sztuki
cebula czerwona
333.33 Grama
Ser ricotta
466.67 Grama
parmezan
1.33 Pęczka
świeża bazylia
4 Sztuki
ząbek czosnku
1.33 Szczypty
sól, pieprz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Cuknie kroimy na cienkie paski. Możemy zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw, noża lub tarki. Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zalewamy passatą. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  2. Rozgrzewamy patelnię do grillowania i smarujemy za pomocą pędzelka oliwą. Grillujemy wszystkie paski cukinii. Następnie za pomocą papieru odsączamy z nich nadmiar wody. W misce mieszamy ricottę, połowę objętości parmezanu, pokrojony czosnek, bazylię oraz sól i pieprz.
  3. W żaroodpornym naczyniu wykładamy kolejno warstwy: cukinii, sosu z mięsem, cukinii, masy serowej, cukinii, sosu z mięsem i na koniec cukinia posypana pozostałą ilością parmezanu. Zapiekamy w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180 st. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.

Podobne przepisy

Makaron z kurczakiem, bazylią i cukinią

Łatwy Do 40 min

Sałatka makaronowa z grillowanymi warzywami

Łatwy Do 40 min

Świderki z zielonymi warzywami w serowym sosie

Łatwy Do 1 godz

Gulasz z dynią – passata classica

Średni Do 1,5 godz

Penne pod pesto z wołowiną

Łatwy Do 40 min

Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Łatwy Do 1 godz

Roladki z chorizo i papryką

Średni Do 1,5 godz

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Średni Do 1,5 godz

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!