0

Składniki

3 Sztuki
cukinia
1 Opakowanie
ingridient
Passata Łowicz
500 Gramów
mięso mielone wołowe
1 Sztuka
cebula czerwona
250 Gramów
Ser ricotta
350 Gramów
parmezan
1 Pęczek
świeża bazylia
3 Sztuki
ząbek czosnku
1 Szczypta
sól, pieprz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Cuknie kroimy na cienkie paski. Możemy zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw, noża lub tarki. Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zalewamy passatą. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  2. Rozgrzewamy patelnię do grillowania i smarujemy za pomocą pędzelka oliwą. Grillujemy wszystkie paski cukinii. Następnie za pomocą papieru odsączamy z nich nadmiar wody. W misce mieszamy ricottę, połowę objętości parmezanu, pokrojony czosnek, bazylię oraz sól i pieprz.
  3. W żaroodpornym naczyniu wykładamy kolejno warstwy: cukinii, sosu z mięsem, cukinii, masy serowej, cukinii, sosu z mięsem i na koniec cukinia posypana pozostałą ilością parmezanu. Zapiekamy w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180 st. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.

Podobne przepisy

Makaron z kurczakiem, bazylią i cukinią

Łatwy Do 40 min
Makaron z kurczakiem, bazylią i cukinią

Sałatka makaronowa z grillowanymi warzywami

Łatwy Do 40 min
Sałatka makaronowa z grillowanymi warzywami

Świderki z zielonymi warzywami w serowym sosie

Łatwy Do 1 godz
Świderki z zielonymi warzywami w serowym sosie

Gulasz z dynią – passata classica

Średni Do 1,5 godz
Gulasz z dynią – passata classica

Penne pod pesto z wołowiną

Łatwy Do 40 min
Penne pod pesto z wołowiną

Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Łatwy Do 1 godz
Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Roladki z chorizo i papryką

Średni Do 1,5 godz
Roladki z chorizo i papryką

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!