Example thumb
0

Składniki

3 Sztuki
cukinia
1 Opakowanie
ingridient
Passata Łowicz
500 Gramów
mięso mielone wołowe
1 Sztuka
cebula czerwona
250 Gramów
Ser ricotta
350 Gramów
parmezan
1 Pęczek
świeża bazylia
3 Sztuki
ząbek czosnku
1 Szczypta
sól, pieprz
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Cuknie kroimy na cienkie paski. Możemy zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw, noża lub tarki. Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zalewamy passatą. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  2. Rozgrzewamy patelnię do grillowania i smarujemy za pomocą pędzelka oliwą. Grillujemy wszystkie paski cukinii. Następnie za pomocą papieru odsączamy z nich nadmiar wody. W misce mieszamy ricottę, połowę objętości parmezanu, pokrojony czosnek, bazylię oraz sól i pieprz.
  3. W żaroodpornym naczyniu wykładamy kolejno warstwy: cukinii, sosu z mięsem, cukinii, masy serowej, cukinii, sosu z mięsem i na koniec cukinia posypana pozostałą ilością parmezanu. Zapiekamy w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180 st. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!