0

Składniki

1 Kilogram
Mak niebieski
0.5 Kilograma
orzechy włoskie
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
800 Gramów
mąka pszenna tortowa
500 Gramów
margaryna mleczna
300 Gramów
rodzynki
150 Gramów
Kandyzowana skórka pomarańczowa
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
cukier
6 Sztuk
jajko
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
6 Sztuk
jajko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciasto:
  2. 800g mąki
  3. 500g KASI
  4. 6 jajek
  5. cukier 1 szklanka
  6. 1 cukier waniliowy
  7. proszek do pieczenia
  8. Farsz:
  9. 1kg maku
  10. 6 jajek
  11. pół kg orzechów
  12. rodzynki
  13. skórka z pomarańcza karmazynowa
  14. cukier 1 szklanka
  15. Przygotowanie:
  16. Zagniatamy ciasto: KASIA, 5 żółtek, do tego szklanka cukru oraz cukier waniliowy i 1 proszek do pieczenia.
  17. Wałkujemy ciasto na blaszkę, tę dużą z piekarnika.
  18. Mak zmielić 3 razy, dodać ubite żółtka z białkami, cukier ubić z białkiem i żółtkami, dodać rodzynki, orzechy zmielone oraz skórkę z pomarańczy.
  19. Masę kładziemy na ciacho, na wierzch ubite białka z cukrem (1 szk na 6 białek ubijamy i kładziemy na wierzch) i do piekarnika 180 stopni około godziny pieczemy.

Opis

CIASTO STARCZA DLA CAŁEJ RODZINY I JESZCZE WIĘCEJ :)

Podobne przepisy

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Babka piaskowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Babka piaskowa

Ciasto ucierane pod makowiec lub sernik

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ciasto ucierane pod makowiec lub sernik

Babka cytrynowo kakaowa

Przepis
Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

WIGILIJNE KLUSKI Z MAKIEM I BAKALIAMI

Przepis
Łatwy Do 1 godz
WIGILIJNE KLUSKI Z MAKIEM I BAKALIAMI

Keks świąteczny

Przepis
Średni Do 1 godz
Keks świąteczny

Piernik

Przepis
Średni Do 3 godz
Piernik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!