Example thumb
0

Składniki

1 Kilogram
Mak niebieski
0.5 Kilograma
orzechy włoskie
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
800 Gramów
mąka pszenna tortowa
500 Gramów
margaryna mleczna
300 Gramów
rodzynki
150 Gramów
Kandyzowana skórka pomarańczowa
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
cukier
6 Sztuk
jajko
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
6 Sztuk
jajko
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ciasto:
  2. 800g mąki
  3. 500g KASI
  4. 6 jajek
  5. cukier 1 szklanka
  6. 1 cukier waniliowy
  7. proszek do pieczenia
  8. Farsz:
  9. 1kg maku
  10. 6 jajek
  11. pół kg orzechów
  12. rodzynki
  13. skórka z pomarańcza karmazynowa
  14. cukier 1 szklanka
  15. Przygotowanie:
  16. Zagniatamy ciasto: KASIA, 5 żółtek, do tego szklanka cukru oraz cukier waniliowy i 1 proszek do pieczenia.
  17. Wałkujemy ciasto na blaszkę, tę dużą z piekarnika.
  18. Mak zmielić 3 razy, dodać ubite żółtka z białkami, cukier ubić z białkiem i żółtkami, dodać rodzynki, orzechy zmielone oraz skórkę z pomarańczy.
  19. Masę kładziemy na ciacho, na wierzch ubite białka z cukrem (1 szk na 6 białek ubijamy i kładziemy na wierzch) i do piekarnika 180 stopni około godziny pieczemy.

Opis

CIASTO STARCZA DLA CAŁEJ RODZINY I JESZCZE WIĘCEJ :)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!