0

Składniki

Babka kakaowa

300 Gramów
70 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
250 Gramów
masło extra
300 Gramów
cukier
4 Sztuki
jaja kurze całe
300 Mililitrów
Maślanka
1 Szczypta
sól
150 Gramów
czekolada gorzka

Polewa

1 Łyżka
ingridient
Kakao DecoMorreno
3 Łyżki
masło extra
4 Łyżki
cukier puder
2 Łyżki
mleko UHT 3,2%
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Formę na babkę wysmaruj masłem, oprósz mąką brzegi, nadmiar wysyp. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. W misce wymieszaj mąkę, kakao oraz sodę i sól.
  2. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę wraz z cukrem. Dodaj następnie jajka i ubij. Powoli miksując dosypuj na przemian suche składniki i maślankę. Na koniec dodaj kawałki czekolady.
  3. Przełóż ciasto do formy i piecz w 200 stopniach przez około 45 minut, aż wykałaczka wbita w ciasto wyjdzie sucha. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia i wyjmij z formy.
  4. Jako polewy możesz użyć jednej tabliczki domowej czekolady wykonanej z naszego przepisu- Domowa czekolada mleczna z pistacjami, bądź przygotować klasyczną polewę kakaową. Aby przygotować polewę należy rozpuścić masło i dodać do niego kakao, cukier puder i mleko.

Podobne przepisy

Kakaowa Babka Wielkanocna

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowa Babka Wielkanocna

Babka wielkanocna z polewą

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna z polewą

Czekoladowy torcik przekładany masą kakaową i malinami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Czekoladowy torcik przekładany masą kakaową i malinami

Pączki z kakaowym nadzieniem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki z kakaowym nadzieniem

Sernik piernikowy

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Sernik piernikowy

Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Czekoladowe gwiazdki z migdałami

Przepis
Średni Do 1 godz
Czekoladowe gwiazdki z migdałami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!