0

Składniki

1 Szczypta
cukier puder
500 Gramów
Ciasto drożdżowe wyrośnięte
0.5 Szklanki
mleko
1 Sztuka
Słoik dżemu
2 Łyżki
mąka
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Podgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni celsjusza. Posyp mąką wałek do ciasta i jakąś czystą równą powierzchnię, a następnie rozwałkuj ciasto tak, żeby miało 1 cm grubości.
  2. Teraz potnij ciasto na równe kwadratowe kawałki, każdy o boku około 10 cm.
  3. Na środku kwadratowego kawałka połóż łyżeczkę dżemu.
  4. Ponacinaj kwadraciki ukośnie od każdego z czterech rogów od środka z dżemem.
  5. Weź po kolei każdy z naciętych rogów i zwiń go do środka. Przyciśnij tak, aby ciasto zlepiło ze sobą. Po zwinięciu wszystkich czterech rogów otrzymasz ciastko w kształcie wiatraczka.
  6. Posmaruj ciasteczka odrobiną mleka, a potem ułóż na blaszce. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut, dopóki nie urosną i się nie zarumienią.
  7. Po wyjęciu z piekarnika, posyp ciasteczka cukrem pudrem.

Opis

Wspaniałe ciasteczka przyrządzane specjalnie na boże narodzenie. Nazywają się joulutortut i wyglądają jak zabawkowe wiatraczki na patykach.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!