0

Składniki

0.5 Kilograma
mąka
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
0.3 Kostki
masło
0.5 Szklanki
cukier puder
1.5 Szklanki
Mleko lub woda
2 Sztuki
Jajo
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Zaczynamy od stopienia masła i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier.
  2. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Wodę możemy zastąpić mlekiem.Dodajemy zimne masło. Miksujemy.
  3. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
  4. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie odpoczywa. Po jakiś 3-5 min.
  5. Należy posmarować gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, dzięki czemu ciasto nie będzie się przylepiać.
  6. Ciasto wylewać małą chochelką na całą foremkę. Gotowe ;)
  7. rada : gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o coś. Może być kratka z piekarnika, lub stojak na tosty.
  8. smacznego;)

Opis

Pyszne gofry!! Wspaniałe i proste do zrobienia! Gorąco polecam !

Podobne przepisy

Tarta z jeżynami i czerwonymi porzeczkami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Tarta z jeżynami i czerwonymi porzeczkami

Cannelloni z groszkiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Cannelloni z mięsem mielonym

Przepis
Średni Do 1 godz
Cannelloni z mięsem mielonym

Kopytka w sosie pieczarkowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kopytka w sosie pieczarkowym

Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Bezglutenowe naleśniki z tuńczykiem, ogórkiem i ketchupem n...

Przepis
Średni Do 1 godz
Bezglutenowe naleśniki z tuńczykiem, ogórkiem i ketchupem na gorąco

Cannelloni bez wysiłku

Przepis
Średni Do 1 godz
Cannelloni bez wysiłku

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!