Gazpacho z melonem i migdałami
EkspertOdKuchni
Gazpacho z melonem to orzeźwiające danie, które idealnie pasuje do letnich dni. To odmiana tradycyjnej hiszpańskiej zupy, wzbogaconej o smak melona. To idealny wybór na lekkie danie główne, a także przystawkę. Zasmakuje wszystkim miłośnikom wegetariańskich i wegańskich potraw, a także osobom poszukujących zdrowych rozwiązań kulinarnych. Gazpacho z melonem jest niskokaloryczne, dzięki czemu stanowi doskonałą opcję dla osób dbających o linię. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
211
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Gazpacho z melonem to orzeźwiające danie, które idealnie pasuje do letnich dni. To odmiana tradycyjnej hiszpańskiej zupy, wzbogaconej o smak melona. To idealny wybór na lekkie danie główne, a także przystawkę. Zasmakuje wszystkim miłośnikom wegetariańskich i wegańskich potraw, a także osobom poszukujących zdrowych rozwiązań kulinarnych. Gazpacho z melonem jest niskokaloryczne, dzięki czemu stanowi doskonałą opcję dla osób dbających o linię. Smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
500 g przecier pomidorowy łowicz
1 szt. papryka czerwona
1 szt. mały melon kantalupa
0.50 szkl. płatki migdałowe
1 łyżka ocet winny
0.50 szt. kajzerka
4 łyżka oliwa z oliwek extra virgin
0.50 pęcz. cebula dymka do dekoracji
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Obraną paprykę, czosnek i melona pokrój na mniejsze kawałki, aby było łatwiej je blendować.
W blenderze umieść 1⁄3 szklanki migdałów, kawałki kajzerki, przecier pomidorowy i pokrojone wcześniej warzywa, a następnie całość dokładnie zblenduj.
Dodaj oliwę z oliwek, ocet, sól i pieprz do masy. Dokładnie wymieszaj.
Gazpacho wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby wszystkie smaki się połączyły.
Przed podaniem udekoruj zupę pokrojoną cebulą dymką oraz pozostałymi płatkami migdałów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
211
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.