Gazpacho z melonem i migdałami

EkspertOdKuchni
Gazpacho z melonem i migdałami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Gazpacho z melonem to orzeźwiające danie, które idealnie pasuje do letnich dni. To odmiana tradycyjnej hiszpańskiej zupy, wzbogaconej o smak melona. To idealny wybór na lekkie danie główne, a także przystawkę. Zasmakuje wszystkim miłośnikom wegetariańskich i wegańskich potraw, a także osobom poszukujących zdrowych rozwiązań kulinarnych. Gazpacho z melonem jest niskokaloryczne, dzięki czemu stanowi doskonałą opcję dla osób dbających o linię. Smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

500 g przecier pomidorowy łowicz

1 szt. papryka czerwona

1 szt. mały melon kantalupa

0.50 szkl. płatki migdałowe

1 łyżka ocet winny

0.50 szt. kajzerka

4 łyżka oliwa z oliwek extra virgin

0.50 pęcz. cebula dymka do dekoracji

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


Obraną paprykę, czosnek i melona pokrój na mniejsze kawałki, aby było łatwiej je blendować.

W blenderze umieść 1⁄3 szklanki migdałów, kawałki kajzerki, przecier pomidorowy i pokrojone wcześniej warzywa, a następnie całość dokładnie zblenduj.

Dodaj oliwę z oliwek, ocet, sól i pieprz do masy. Dokładnie wymieszaj.

Gazpacho wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby wszystkie smaki się połączyły.

Przed podaniem udekoruj zupę pokrojoną cebulą dymką oraz pozostałymi płatkami migdałów.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

211

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły