Gazpacho z melonem i migdałami

EkspertOdKuchni
Gazpacho z melonem i migdałami

0

0 / 0

Gazpacho z melonem to orzeźwiające danie, które idealnie pasuje do letnich dni. To odmiana tradycyjnej hiszpańskiej zupy, wzbogaconej o smak melona. To idealny wybór na lekkie danie główne, a także przystawkę. Zasmakuje wszystkim miłośnikom wegetariańskich i wegańskich potraw, a także osobom poszukujących zdrowych rozwiązań kulinarnych. Gazpacho z melonem jest niskokaloryczne, dzięki czemu stanowi doskonałą opcję dla osób dbających o linię. Smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

500 g przecier pomidorowy łowicz

1 szt. papryka czerwona

1 szt. mały melon kantalupa

0.50 szkl. płatki migdałowe

1 łyżka ocet winny

0.50 szt. kajzerka

4 łyżka oliwa z oliwek extra virgin

0.50 pęcz. cebula dymka do dekoracji

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Obraną paprykę, czosnek i melona pokrój na mniejsze kawałki, aby było łatwiej je blendować.

2

W blenderze umieść 1⁄3 szklanki migdałów, kawałki kajzerki, przecier pomidorowy i pokrojone wcześniej warzywa, a następnie całość dokładnie zblenduj.

3

Dodaj oliwę z oliwek, ocet, sól i pieprz do masy. Dokładnie wymieszaj.

4

Gazpacho wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby wszystkie smaki się połączyły.

5

Przed podaniem udekoruj zupę pokrojoną cebulą dymką oraz pozostałymi płatkami migdałów.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły