Gazpacho z melonem i migdałami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Gazpacho z melonem i migdałami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974512658.jpeg&w=3840&q=75)
Gazpacho z melonem to orzeźwiające danie, które idealnie pasuje do letnich dni. To odmiana tradycyjnej hiszpańskiej zupy, wzbogaconej o smak melona. To idealny wybór na lekkie danie główne, a także przystawkę. Zasmakuje wszystkim miłośnikom wegetariańskich i wegańskich potraw, a także osobom poszukujących zdrowych rozwiązań kulinarnych. Gazpacho z melonem jest niskokaloryczne, dzięki czemu stanowi doskonałą opcję dla osób dbających o linię. Smacznego!
0
0 / 0
Gazpacho z melonem to orzeźwiające danie, które idealnie pasuje do letnich dni. To odmiana tradycyjnej hiszpańskiej zupy, wzbogaconej o smak melona. To idealny wybór na lekkie danie główne, a także przystawkę. Zasmakuje wszystkim miłośnikom wegetariańskich i wegańskich potraw, a także osobom poszukujących zdrowych rozwiązań kulinarnych. Gazpacho z melonem jest niskokaloryczne, dzięki czemu stanowi doskonałą opcję dla osób dbających o linię. Smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
500 g przecier pomidorowy łowicz
1 szt. papryka czerwona
1 szt. mały melon kantalupa
0.50 szkl. płatki migdałowe
1 łyżka ocet winny
0.50 szt. kajzerka
4 łyżka oliwa z oliwek extra virgin
0.50 pęcz. cebula dymka do dekoracji
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Obraną paprykę, czosnek i melona pokrój na mniejsze kawałki, aby było łatwiej je blendować.
W blenderze umieść 1⁄3 szklanki migdałów, kawałki kajzerki, przecier pomidorowy i pokrojone wcześniej warzywa, a następnie całość dokładnie zblenduj.
Dodaj oliwę z oliwek, ocet, sól i pieprz do masy. Dokładnie wymieszaj.
Gazpacho wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby wszystkie smaki się połączyły.
Przed podaniem udekoruj zupę pokrojoną cebulą dymką oraz pozostałymi płatkami migdałów.