1

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
masło extra
100 Gramów
wiórki kokosowe
200 Gramów
Delicje
1 Szklanka
cukier
0.75 Szklanki
mąka pszenna tortowa
0.75 Szklanki
cukier
3 Sztuki
jaja kurze całe
4 Sztuki
białko jaja kurzego
5 Sztuk
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
2 Sztuki
Galaretka wiśniowa
1 Łyżka
mąka ziemniaczana
1 Łyżka
mąka pszenna tortowa
2 Łyżki
mąka ziemniaczana
0.5 Litra
mleko
0.5 Szklanki
cukier
0.5 Szklanki
Mak niebieski
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy razem z cukrem kryształem na sztywną pianę. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki i pieczemy 30 minut w temp. 180*C.
  2. Ciasto makowe: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej delikatnie, lecz dokładnie ubijamy. Na samym końcu dodajemy wiórki kokosowe, mak, proszek do pieczenia oraz mąkę, delikatnie mieszamy, aby nie zburzyć piany. Ciasto wylewamy na blachę, pieczemy 30-40 minut w temp. 180*C.
  3. Krem: Z mleka odlewamy pół szklanki. Roztrzepujemy w szklance z mlekiem żółtka oraz oba rodzaje mąk. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy przygotowany z żółtek budyń i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszamy. Masa ma być gęsta. Następnie miękkie masło ucieramy, dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu, ucieramy na gładką masę.
  4. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, odstawiamy, aby lekko stężały.
  5. Przełożenie placka:
  6. -biszkopt
  7. -połowa masy budyniowej
  8. -ciasto makowe
  9. -druga połowa masy
  10. -delicje
  11. -całość zalewamy tężejącymi galaretkami.

Opis

Przepis dostałam od koleżanki.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!