1

Składniki

2 Kilogramy
kapusta kiszona
1 Kilogram
boczek
200 Gramów
Boczek chudy
0.5 Szklanki
grzyby suszone
1 Szklanka
Wino
2 Sztuki
cebula
3 Sztuki
liść laurowy
4 Łyżki
ziele angielskie
4 Łyżki
ingridient
Przecier pomidorowy Łowicz
5 Łyżek
olej
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Kroimy na niezbyt duże kawałki, aby nie ciągnęła się przy jedzeniu. Przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem – tyle aby przykryć kapustę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu, aż zmięknie.
  2. W między czasie suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na ok. godzinę, później je odcedzamy. Mięso płuczemy. Boczek, mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy. Gotujemy w osobnym garnku niż kapustę. Odcedzamy, ale wodę zostawiamy do podlewania kapusty.
  3. Cebulę kroimy i podsmażany na oleju, dorzucamy boczek chudy pokrojony w kostkę. Podsmażany na wolnym ogniu do zarumienienia cebuli.
  4. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy grzyby, mięso i boczek. W razie potrzeby podlewamy wodą spod mięsa. Po ok. pół godziny odcedzamy chochlą nadmiar wody i dolewamy wina. Nadal gotujemy. Doprawiamy i jeszcze gotujemy. Po upływie ok. pół godzinie dodajemy przecier i jeszcze chwilę gotujemy.

Opis

Święta to wyjątkowy czas, który wymaga odpowiedniej oprawy. Jego niezbędnym elementem są niepowtarzalne potrawy. Jedną z nich jest proponowany przez nas pyszny świąteczny bigos z kapusty kiszonej, boczku i grzybów.

Podobne przepisy

Bigos z kiszonej kapusty

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos z kiszonej kapusty

Bigos

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos

Bigos mojej babci.

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos mojej babci.

Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Bigos myśliwski

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos myśliwski

Bigos z grzybami

Przepis
Średni Do 15 min
Bigos z grzybami

Bigos

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Przepis
Średni Do 1 godz
Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!