0

Składniki

100 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
140 Gramów
mąka owsiana
110 Gramów
Mąka ryżowa
200 Gramów
cukier puder
2 Sztuki
jajka
2 Sztuki
Banany
200 Gramów
śmietana 18%
120 Mililitrów
olej rzepakowy uniwersalny
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
0.5 Łyżeczki
soda oczyszczona
1 Sztuka
Skórka z pomarańczy
70 Gramów
Orzechy laskowe

Dekoracja:

100 Gramów
czekolada
100 Gramów
Śmietanka 30%
20 Gramów
Orzechy laskowe
Kalorie dla 1 porcji
101-200 kc
Alergeny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Najpierw prażymy wszystkie orzechy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy orzechy i czekamy, aż się lekko zrumienią. Przekładamy do miseczki żeby ostygły i siekamy na mniejsze kawałki.
  2. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy.
  3. Do mniejszej miski wbijamy jajka, dodajemy pokrojone na kawałki banany i chwilkę blendujemy. Dodajemy śmietanę, olej i mieszamy. Gotową płynną mieszankę przekładamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy 70 g posiekanych orzechów oraz startą skórkę z pomarańczy i jeszcze raz mieszamy.
  4. Formę do babki smarujemy dokładnie masłem i posypujemy mąką owsianą. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 stopni (do suchego patyczka).
  5. Po ostudzeniu babki robimy polewę. Do garnka wlewamy śmietankę, gdy zacznie lekko się gotować ściągamy z kuchenki. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do miseczki i studzimy, aby nam lekko zastygła. Następnie polewamy babkę polewą i posypujemy pozostałymi orzechami.

Opis

Pyszna i wilgotna bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi. Kakao nadaje babce lekko gorzkiego posmaku, który delikatnie niweluje skórka z pomarańczy. Całość pysznego ciasta dopełnia lekko słodka, mleczna czekolada i dodatek orzechów w babce i na wierzchu.

Podobne przepisy

Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Gofry jaglane z kremem kakaowym z awokado

Przepis
Średni Do 40 min
Gofry jaglane z kremem kakaowym z awokado

Placuszki kakaowo-szpinakowe z granatem

Przepis
Łatwy Do 15 min
Placuszki kakaowo-szpinakowe z granatem

Czekociasto z patelni

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Czekociasto z patelni

Podwójnie Kakaowe babeczki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Podwójnie Kakaowe babeczki

Jaglanka z morwą białą i orzechami laskowymi

Przepis
Łatwy Do 40 min
Jaglanka z morwą białą i orzechami laskowymi

Fit ciasteczka owsiane z jagodami goji

Przepis
Łatwy Do 40 min
Fit ciasteczka owsiane z jagodami goji

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!