Bardzo zielony makaron z burratą od Rozkosznego
Lubella
Bardzo Zielone Penne z Burratą to wyjątkowy przepis od Rozkosznego, który zachwyci każdego miłośnika świeżych i aromatycznych dań.
1
0 / 0
Bardzo Zielone Penne z Burratą to wyjątkowy przepis od Rozkosznego, który zachwyci każdego miłośnika świeżych i aromatycznych dań.
10
Składniki
7 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
mieszanka ziół
7 g koper
7 g mięta
7 g natka pietruszki
pozostałe
150 g szpinak
300 g makaron penne lubella
80 g parmezan tarty
65 g pasta sezamowa
125 g burrata
1 łyżka oliwa
1 szczyp. sól morska
Przygotowanie
Zagotuj osoloną wodę w duży garnku. Zblanszuj szpinak i zioła, przez około 10 sekund. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż je do miski z lodem i wodą, aby zatrzymać proces gotowania i jaskrawy kolor zieleniny.
W wodzie po ziołach ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu tak, aby był al dente. Zachowaj wodę po gotowaniu makaronu.
Zetrzyj 1 łyżkę skórki z cytryny, wyciśnij 3 łyżki soku.
Przełóż zblanszowaną zieleninę do blendera. Dodaj czosnek, parmezan, tahini, 3 łyżki soku z cytryny, pastę tahini i ½ szklanki (125 ml) wody po gotowaniu makaronu. Zblenduj na gładki sos. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Do garnka z makaronem dodaj zielony sos. Dodaj więcej wody makaronowej, jeśli trzeba. Nie podgrzewaj, aby sos się nie zważył. Podawaj makaron z burratą, skórką cytrynową i odrobiną oliwy.