Bardzo zielony makaron z burratą od Rozkosznego

Lubella
Bardzo zielony makaron z burratą od Rozkosznego

1

0 / 0

Bardzo Zielone Penne z Burratą to wyjątkowy przepis od Rozkosznego, który zachwyci każdego miłośnika świeżych i aromatycznych dań.

10

Składniki

7 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

mieszanka ziół

7 g koper

7 g mięta

7 g natka pietruszki

pozostałe

150 g szpinak

300 g makaron penne lubella

80 g parmezan tarty

65 g pasta sezamowa

125 g burrata

1 łyżka oliwa

1 szczyp. sól morska

Przygotowanie


1

Zagotuj osoloną wodę w duży garnku. Zblanszuj szpinak i zioła, przez około 10 sekund. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż je do miski z lodem i wodą, aby zatrzymać proces gotowania i jaskrawy kolor zieleniny.

2

W wodzie po ziołach ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu tak, aby był al dente. Zachowaj wodę po gotowaniu makaronu.

3

Zetrzyj 1 łyżkę skórki z cytryny, wyciśnij 3 łyżki soku.

4

Przełóż zblanszowaną zieleninę do blendera. Dodaj czosnek, parmezan, tahini, 3 łyżki soku z cytryny, pastę tahini i ½ szklanki (125 ml) wody po gotowaniu makaronu. Zblenduj na gładki sos. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

5

Do garnka z makaronem dodaj zielony sos. Dodaj więcej wody makaronowej, jeśli trzeba. Nie podgrzewaj, aby sos się nie zważył. Podawaj makaron z burratą, skórką cytrynową i odrobiną oliwy.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły