Sernik wiedeński z wiśniami kandyzowanymi

decomorreno
Sernik wiedeński z wiśniami kandyzowanymi

0

3.6 / 8

Prosty, tradycyjny przepis na przepyszny sernik Wiedeński. Do sernika wiedeńskiego, trzeba za każdym razem użyć trzykrotnie mielonego twarogu, to dzięki temu jest delikatnie puszysty i po prostu, rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbuj wersji z obłędnie czekoladową polewą i wiśniami kandyzowanymi!

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 kg ser twarogowy

6 szt. jaja kurze całe

220 g cukier

2 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

125 g masło

110 g cukier puder

60 g kakao decomorreno

60 śmietanka 36%

1 pusz. frużelina wiśniowa

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2

Ser twarogowy zmiel trzykrotnie i odłóż do miski.

3

Masło utrzyj z cukrem, następnie dodawaj pojedynczo jajka.

4

Przesiej mąki, zmiksuj i dodaj ser twarogowy. Nie ubijaj zbyt długo.

5

Przelej sernik do formy o średnicy 22-23 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia.

6

Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 °C, zmniejsz od razu na 160 °C i piecz około 90 minut.

7

Po upieczeniu studź sernik w uchylonym piekarniku.

8

Aby przygotować polewę w rondelku, rozpuść masło, dodaj przesiany cukier puder, kakao oraz śmietankę.

9

Gładką przestudzoną polewą polej wystudzony sernik. Udekoruj wiśniami. Podawaj dobrze schłodzony.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły