Pączki z kakaowym nadzieniem

Kakao DecoMorreno
Pączki z  kakaowym nadzieniem

2

4.2 / 5

Tradycyjne pączki z budyniowym nadzieniem i moooocno kakaową polewą – nie można zjeść tylko jednego! Puszyste, miękkie i rozpływające się w ustach. Zadowolą każdego fana czekoladowych wypieków. Doskonałe na tłusty czwartek, śniadanie lub słodką ucztę po obiedzie. Szczęśliwi kalorii nie liczą!

?

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Przygotowanie


1

Mleko podgrzej, dodaj do niego pokruszone drożdże oraz 1 łyżkę cukru. Odstaw w ciepłe miejsce.

2

Rozpuść masło. Żółtka oraz jajko utrzyj z cukrem.

3

Do miski wsyp mąkę, na środku zrób dołek, dodaj mleko z drożdżami oraz utarte jajka. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, pod koniec dodaj masło oraz wódkę.

4

Odstaw do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny. Po tym czasie zagnieć ciasto ponownie.

5

Na blacie posypanym mąką rozgnieć ręcznie lub rozwałkuj na placek grubości około 1 cm. Wykrawaj za pomocą foremki lub szklanki krążki. Przykryj ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 15-20 minut.

6

Budynie ugotuj, ostaw do wystygnięcia. Utrzyj z miękkim masłem i cukrem pudrem.

7

W głębokim garnku rozgrzej powoli olej, do około 180°C. Delikatnie wkładaj na olej wyrośnięte pączki, piecz raz z jednej, raz z drugiej strony na złocisty kolor.

8

Upieczone pączki odstaw na papier ręcznikowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

9

Za pomocą szprycy nadziewaj wystudzone pączki.

10

Aby przygotować polewę w rondelku, rozpuść masło, dodaj przesiany cukier puder, kakao oraz śmietankę. Gładką polewą polej pączki. Odstaw na ok. 30 min do zastygnięcia.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły