Wiśnia w krainie czekolady

edytak27
Wiśnia w krainie czekolady

0

0 / 0

Ciasto WIŚNIA W KRAINIE CZEKOLADY jest pysznym deserem, chociaż z pewnością nie dietetycznym. Duża ilość kakao i czekolady jednak sprawi, że każdemu poprawi humor.

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

4 szt. jaja l

0.75 szkl. cukier

1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 łyżeczka proszek do pieczenia

3 łyżka kakao decomorreno

1 l wiśnie w syropie

1 szkl. krem czekoladowy

1 szt. krem waniliowy

1 szkl. mleko uht 3,2%

1 szt. czekolada gorzka

Przygotowanie


1

Przygotuj składniki na ciemny biszkopt.

2

Oddziel białka od żółtek. Białka wybij do wysokiej, plastikowej miski, żółtka do szklanki lub małej miseczki.

3

Ubij białka na sztywną pianę. W miarę ubijania dodawaj cukier.

4

Dodaj żółtka. Zmiksuj na zmniejszonych obrotach miksera.

5

Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.

6

Do masy dodaj kakao Decomorreno.

7

Wylej biszkopt na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj.

8

Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

9

Wyjmij upieczony biszkopt i zostaw do ostudzenia.

10

Wystudzony biszkopt odwróć do góry spodem - krem będzie się lepiej smarował, gdyż spód jest równiejszy.

11

Rozpuść czekoladę w rondelku. Możesz dodać odrobinę mleka, aby nie przywierała do naczynia.

12

Do plastikowej miski wlej mleko.

13

Wsyp gotowy krem w proszku. Nie patrz na przepis na opakowaniu - po prostu ubij go z mlekiem na sztywno.

14

Dodaj wystudzoną, roztopioną czekoladę i krem nutella. Wymieszaj na gładką masę.

15

Rozsmaruj cienką warstwę kremu na biszkopcie - wiśnie będą się lepiej trzymać ciasta.

16

Szprycą do tortów zrób border, aby wiśnie nie spadały z ciasta.

17

Przygotuj wiśnie z syropu, kompotu lub nalewki.

18

Wyłóż wiśnie równo na ciasto.

19

Przykryj wiśnie resztą kremu.

20

Posyp pozostałą łyżką kakao Decomorreno. Wstaw do lodówki.

21

Podawaj w kawałkach udekorowanych np. bazylią.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły