Pyszna warstwowa sałatka gyros z kurczakiem, warzywami i ketchupem
kontakt_2
Szybka, tania i sprawdzona sałatka, którą lubi każdy bez wyjątku? Pan Entuzjazm odpowie nam jednym słowem – GYROS! Przygotuj szklane naczynie, bo ten warstwowy przysmak to istne dzieło sztuki! Włożenie go do zakrytej miski, bez wyeksponowania idealnych, smakowitych warstw, to wielka pomyłka! Przecież lubimy cieszyć oko pięknymi i pysznymi widokami ;-)
0
4 / 11
Szybka, tania i sprawdzona sałatka, którą lubi każdy bez wyjątku? Pan Entuzjazm odpowie nam jednym słowem – GYROS! Przygotuj szklane naczynie, bo ten warstwowy przysmak to istne dzieło sztuki! Włożenie go do zakrytej miski, bez wyeksponowania idealnych, smakowitych warstw, to wielka pomyłka! Przecież lubimy cieszyć oko pięknymi i pysznymi widokami ;-)
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. cebula
1 opak. ogórki konserwowe krakus
1 pusz. kukurydza konserwowa
600 g papryka konserwowa
50 dek. filet z kurczaka
1 łyżka curry
1 łyżeczka ostra papryka w proszku
1 szt. kapusta pekińska
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. jogurt grecki
5 łyżka majonez
2 szcz. sól, pieprz
1 łyżka olej słonecznikowy
6 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a paprykę i ogórki w nieco większą kostkę. Kapustę umyj i posiekaj na mniejsze kawałki.
Kurczaka dopraw curry, ostrą papryką i odrobiną pieprzu. Kiedy będzie się smażył na patelni, dodaj 2 łyżki ketchupu i dokładnie zamieszaj. Smaż kurczaka, aż odparuje z niego woda. Pozostaw do wystygnięcia.
Do przygotowania sosu czosnkowego potrzebujesz 2 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę. Dodaj do nich szczyptę soli i utrzyj ze sobą. Wlej całą zawartość jogurtu gęstego i dodaj 3 łyżki majonezu. Przypraw sos pieprzem i dokładnie zamieszaj
Układaj kolejno warstwy w wybranym naczyniu. Najpierw kurczaka, na niego ułóż warstwę cebulki, a następnie ogórków. Polej kolejną warstwę ketchupem. Zakryj ją kukurydzą i konserwową papryką. Następnie dodaj warstwę sosu czosnkowego i zakryj ją solidną warstwą kapusty pekińskiej. Na samej górze przyozdób sałatkę delikatnymi pasami ketchupowo-czosnkowymi. Jeśli zostało Ci trochę kurczaka, wyłóż go na sam wierzch. Całość posyp pieprzem. Tak zjawiskowa sałatka jest już gotowa, by trafić na talerz.