Król soczewicy- czyli zdrowy i pyszny burger

estera.jurecka
Król soczewicy- czyli zdrowy i pyszny burger

0

0 / 0

23

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szkl. ciepła woda

1.50 szkl. mąka lubella pełne ziarno 3 zboża

1 łyżeczka cukier

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka oliwa z oliwek

1 szt. żółtko

0.50 szkl. ziarna słonecznika

70 g soczewica czerwona

2 szt. ząbek czosnku

0.50 szt. cebula biała

1 szt. marchew

2 łyżka kasza manna

2 łyżka ziarna słonecznika

0.50 łyżeczka przyprawa do gyrosa

1 szcz. sól

1 łyżka olej kokosowy

4 plast. cebula czerwona

4 plast. ogórek zielony

4 plast. papryka czerwona

4 plast. papryka żółta

4 plast. papryka zielona

1 plast. ser żółty

1 opak. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

Przygotowanie


1

Należy rozprowadzić w misce drożdże z cukrem i łyżką mąki w wodzie, a później odstawić pod przykryciem na 10 minut

2

Do zaczynu dodać mąkę, sól, oliwę, po czym mieszać ciasto łyżką, a gdy się połączy zacząć wyrabiać ręcznie podsypując mąką w razie potrzeby.

3

Gdy ciasto jest jednoli należy odłożyć je pod przykryciem na godzinę

4

Po wyrośnięciu podzielić na 2 równe porcje i formować dość płaskie, okrągł bułki

5

Na koniec posmarować wcześniej roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami słonecznika. Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

6

Kiedy bułka się piecze należy opłukać soczewicę i wsypać do garnka z wrzącą wodą (w porcjach 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody) i gotować 10 minut

7

W międzyczasie zblędować marchewkę i cebulę, dodać przyprawe do gyrosa wraz z 4 łyżkami kaszy mannej i wymieszać

8

Kolejno dodać osuszoną soczewicę i wcześniej uprażony słonecznik i znów wymieszać.

9

Gotowe ciasto powinno się piec na oleju kokosowym aż się zarumienią z obu stron

10

Gotowe kotleciki wsadzamy do bułek z dodatkami, czyli serem, patrykami, ogórkiem, cebulą i ketchupem Kotlin.

Kategorie


Alergeny


Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły