Drożdżowe marzenie

konkurs
Drożdżowe marzenie

0

0 / 0

„Tłusty czwartek” wcale nie musi być tłusty – alternatywa dla tradycyjnych pączków.

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szt. drożdże instant

0.25 szkl. cukier

250 mleko

2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżka masło roztopione

1 szt. jaja l

1 szcz. sól

1 opak. konfitura z wiśni łowicz

0.50 kost. margaryna

0.50 szkl. cukier puder

6 łyżka kakao decomorreno

4 łyżka mleko

Przygotowanie


1

Drożdże, cukier, 250ml mleka, mąkę, 2 łyżki roztopionego masła, jajko i sól wymieszaj ze sobą i wyrób ciasto tak żeby nie przywierało do rąk (możesz dodać trochę mąki).

2

Wyrobione ciasto przykryj ścierką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 40 – 50 minut).

3

Podziel ciasto na części i uformuj bułeczki i odłóż je do ponownego wyrośnięcia (ok. 10 minut).

4

Bułeczki piecz około 10-13 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

5

Margarynę, cukier puder, kakao i 4 łyżki mleka połącz a garnku podgrzewając je na małym ogniu, gotuj ciągle mieszając około 2 minuty.

6

Po wystygnięciu bułeczki nadziewaj konfiturą z wiśni Łowicz (przy pomocy szprycy o szerokim końcu).

7

Bułeczki udekoruj przestygniętą polewą czekoladową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły