Canelloni z warzywnym leczo z filetem polanym sosem tzatziki

kontakt_6
Canelloni z warzywnym leczo z filetem polanym sosem tzatziki

0

0 / 0

Canelloni nadziewane warzywnym farszem w towarzystwie kurczaka i sosu tzatziki to propozycja na udaną imprezę.

20

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

10 szt. makaron cannelloni lubella

2 szt. filet z kurczaka

2 łyżka przyprawa do gyrosa

2 łyżka oliwa z oliwek

1 pęcz. kolorowa sałata

1 pęcz. świeża bazylia

10 dek. ser żółty

3 szt. cebula

1 szt. papryka czerwona

1 szt. papryka żółta

1 szt. papryka zielona

500 g pieczarki

1 szcz. sól, pieprz

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

1 szt. jogurt grecki

1 szt. ogórek zielony

0.50 pęcz. świeży koperek

0.50 łyżka oliwa z oliwek

1 szcz. sól, pieprz

1 łyżeczka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Cebulę i paprykę drobno pokroić w kostkę. Pieczarki dobrze oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebule, lekko posolić, podsmażyć. Dodać paprykę, wymieszać i razem chwilę smażyć. Na koniec dodać pieczarki, wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 10 min od czasu do czasu mieszając. Dodać koncentrat, wymieszać i chwilę dusić. Doprawić do smaku i wystudzić.

3

Filet umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Wymieszać z przyprawą do gyrosa i wstawić do lodówki.

4

Jogurt przelej do miski, dodaj posiekany drobno koperek, obrany, starty na grubych oczkach i odsączony zielony ogórek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem, cytryną. Wstaw do lodówki.

5

Żaroodporne naczynie nasmarować oliwą.

6

Do surowego Canelloni nakładać wystudzony, przygotowany wcześniej farsz. Układać makaron na dnie żaroodpornego naczynia, posypać startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku 35 minut w temperaturze 180 stopni.

7

Na łyżce oliwy z oliwek usmażyć fileta.

8

Na talerzu rozłożyć sałatę, na sałatę położyć przygotowane Canelloni, obok wyłożyć fileta i polać go sosem tzatziki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły